Pörög a belföldi turizmus: kiszabadultak a magyarok, szórják a pénzt, mint még soha

MTI 2023. május 4. 11:02

A kereskedelmi szálláshelyek forgalmának márciusi adatait ismerteti ma a Központi Statisztikai Hivatal. Elképesztő, mennyit költöttek a magyarok pihenésre, mutatjuk a friss számokat.

Az év első két hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken 8,5 százalékkal több, összesen 2,8 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 4,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 26 százalékkal több (egyaránt 1,4 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, mint tavaly január-februárban.

Februárban a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 552 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,0, a vendégéjszakáké 0,4 százalékkal elmaradt a tavaly februáritól. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 13 százalékkal csökkent, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 17 százalékkal növekedett.

Az összes bruttó árbevétel megközelítette a 30 milliárd forintot, 42 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 7,6 százalékkal többet, 1,7 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Címlapkép: Getty Images