Petíciót indítottak a Balaton megmentéséért: eljöhet a változás időszaka?

infostart.hu 2023. június 29. 10:06

Petíciót indít a balatoni ökoszisztéma megmentéséért a Nagy Tavak és Vizek, Élőhelyek Szövetsége. A Balatont fenyegető veszélyekről Kun Zoltán, a szövetség elnöke beszélt az InfoRádió Reggelinfó című műsorában.

Ahogy a portál írja, a Balatont veszélyeztető három legfőbb veszélyforrás a klímaváltozás, a kihalási hullám, ami a biológiai sokféleség csökkenését jelenti, valamint a beépítések. Kun Zoltán tájékoztatása szerint a tó jelenlegi ökológiai állapota nem mondható rossznak, viszont könnyen leromolhat, függően attól, hogy a vízszint, illetve a beépítések sorsa miként alakul a jövőben.

A most indított petíció címzettjei az Építési és Közlekedési Minisztérium, valamint a vízgazdálkodásért felelős Belügyminisztérium, és alapvetően négy dolgot kérnek tőlük:

  • Készüljön el az aktuális klímamodellek figyelembevételével a Balaton komplex vízpart-rehabilitációs szabályozása, ami az ökológiai szempontokat helyezi előtérbe.
  • A megalapozó vizsgálat terjedjen ki a 2005–2023 közötti időszak döntéseinek – parti sáv beépítése, kikötőfejlesztések – a tó egészére gyakorolt hatásainak vizsgálatára.
  • A meglévő vizes élőhelyek megőrzése, helyreállítása és a vízmegtartás érdekében az állam éljen a kisajátítás lehetőségével, és az így megszerzett területeket rehabilitációra adja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelésébe.
  • A balatoni vizes élőhelyek rehabilitációjára készüljön helyreállítási terv.

A portál arra is kíváncsi volt, mint gondol, van-e olyan forgatókönyv, ami alapján össze lehet egyeztetni a gazdasági-beruházási érdekeket a vizes élőhelyek megóvásával? A szakember úgy fogalmazott, hogy ez nagyon nehézkes. Mint mondta, úgy véli, meg kellene változtatni a közgazdasági szemléletet, és be kellene hozni a gondolkodásba az ökoszisztéma-szolgáltatások komplex vizsgálatát és hasznosítását. Tehát

Címlapkép: Getty Images