Még nem dőlt el a népszerű miskolci látványosság sorsa: vajon, mi lesz a Tündérkerttel?

HelloVidék 2023. november 23. 10:35

A hatósági vizsgálaton, a miskolci önkormányzaton és a terület bérlőjén is múlik a közkedvelt park sorsa - írja a boon.hu.

Ahogy a portál írja, a park működtetője által Wow-nak nevezett park folymatosan a figyelem középpontjában van, hiszen 2021. őszéig valóban igazi tündérkertként működött: nem csak a meseszép virágok, fák miatt, de turista vonzók voltak a rendezvények, a működő klasszikus körhinta és a kávézó, amely különleges étel- és italélményekkel várta az arra járókat.

Aztán 2021. őszén bezárt a kávézó, a parkban elhelyezett kültéri szobrok eltűntek, a körhintát leállították és vászonnal borították be. Vaszil Gábor, a Tündérkert tulajdonosa akkor még rövid leállásról beszélt. Ez a „rövid leállás” a mai napig tart. A park létezik, de vegetál, és turistavonzó attrakciók sincsenek benne.

A probléma forrása az volt, hogy a park említett gazdája bérli az eredendően Miskolc birtokában lévő területet, de szeretne tulajdonosává válni. Ettől viszont maga az önkormányzat sem zárkózott el. A feloldandó ellentmondás, hogy a terület ivóvízbázis-védelem alatt áll, ezáltal nem eladható. A Tündérkert alatt ugyanis a város egyik ivóvízbázisa, a Tavi-forrás található. A park mellett van a Mivíz Miskolci Vízmű Kft. vízműve, ami a Tavi-forrást kezeli. Éppen ezért vízügyi hatósági vizsgálatnak kell megállapítania, hogy mi a helyzet, hiszen ezen (is) múlik tehát a terület további sorsa. Ezeket a vizsgálatokat folytatták le idén eddig. Már csak a határozat várat magára.

A portál pár hónapje felkereste Vaszil Gábort, a Tündérkert gazdáját, aki elmondta, hogy:

az elvégzett geofizikai mérések szerint a a terület alatt a védő talajréteg elegendő vastagságú és minőségű. Ez alapján megalapozottnak tűnik, hogy a területnek ne kelljen védőterület részének lenni. Minderről a hivatalos vizsgálati eredménynek és az azzal kapcsolatos jelentés mostanában kellene véglegesednie, és akkor a miskolci önkormányzat térfelén pattog a labda.

Hozzátette, legkésőbb jövő tavaszra várható a Tündérkert megújulása. Mint mondta, készen állnak a nyitásra és sok-sok terv is van még a tarsolyukban.

Címlapkép: Getty Images