Kiadták a narancs riasztást: ónos eső és hó esik, ezeken az utakon kell vigyázni + térkép

HelloVidék 2024. január 23. 09:26

Délen ónos eső, fagyott eső, északon helyenként a hó hullott éjszaka és helyenként kedd reggel az országban. A délelőtt folyamán főként a Tiszántúlon lehet még havazás, illetve ónos eső, fagyott eső, majd ott is fokozatosan - ahogy enyhül az idő - úgy átvált esőbe a csapadék és megszűnik. Délután nyugat felől egyre nagyobb területen naposra fordul az idő - írta a Hungaromet.

Országszerte borult, felhős az időjárás. Szeged környékén ónos esőre, Putnok térségében intenzív havazásra, Baranya vármegye és Szekszárd térségében páralecsapódásra lehet számítani. Az ország keleti felén, valamint a Nyugat-Dunántúlon változóan felhős az idő - írta az Utinform.

A gyorsforgalmi, valamint a fő- és mellékutak burkolata az országban a síkosságmentesítés hatására javarészt sónedves. Tapolca térségében előfordulhatnak jeges útszakaszok is -jegyezték meg.

Majd hozzátették, az országban jók a látási viszonyok, kivéve Monor és Pécs-felső térségét, ahol a pára következtében 500 m-es a látótávolság. Általában szélcsend van, vagy gyenge a légmozgás. A hőmérséklet -4 és +1 C fok között változik. A legalacsonyabb hőmérsékletet az ország északi részen mérték.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére kedd éjfélig

Kedd kora délelőttig az ország délnyugati felén szórványosan még előfordulhat átmeneti ónos eső. Mennyisége 1 mm alatt alakul.

Borsodban és a Tiszántúlon helyenként a déli órákig előfordulhat gyenge havazás, melyből lepel-1 cm hóréteg is kialakulhat.

A met.hu előrejelzése szerint északkeleti, keleti országrészben havazás valószínű, másutt az ónos esőt, fagyott esőt egyre inkább eső válthatja. A nyugatira, északnyugatira forduló szelet főként az Észak-Dunántúlon kísérhetik erős, a magasabban fekvő helyeken olykor viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +11 fok között valószínű, keleten, északkeleten mérhetjük az alacsonyabb értékeket. Késő este -4 és +3 fok között alakul a hőmérséklet.

A Hungaromet másodfokú, narancssárga figyelmeztetést már nem tart életben, de számos megyére még elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van életben keddre az ónos eső veszélye miatt, a következő órákban várható csapadék miatt ezekre a területekre riasztást is kiadtak:

Címlapkép: Getty Images