Különleges járművek tűntek fel a magyar utakon: itt találkozhatsz velük

HelloVidék 2024. január 25. 10:33

Hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszt tesztelnek Magyarországon több nagyvárosban is 2024. január 22-től legalább fél éven keresztül. A próbaüzemet a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. egy éven át tartó demonstrációs mintaprojektjében tartották decemberben.


 

A fővárosi agglomeráció mellett Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Kaposváron, Miskolcon és Zalaegerszegen is időszakosan forgalomba állítanak hidrogén-üzemanyagcellás buszokat - közölte a Volánbusz. Azt is írták, hogy a busz decemberi tesztüzeme pozitív tapasztalatokkal zárult - írja az Infostart.

Az öt üzemanyagtartályban összesen 37,5 kilogramm hidrogéngáz tárolható. A busz egyetlen, mintegy 20-30 percig tartó töltéssel 400 kilométert képes megtenni. A 60 kilowatt teljesítményű hidrogén-üzemanyagcellás rendszer mellett 180 kilowattos Siemens villanymotor és 44 kilowattórás összkapacitású lítium-titanát-oxid vontatóakkumulátorok támogatják a jármű hatékony, környezetbarát működését - részletezte a Volánbusz a jármű műszaki paramétereit.

Címlapkép: Getty Images