Továbbra sincs megállapodás: folytatódik a buszsofőrök sztrájkja a vidéki nagyvárosban

HelloVidék 2024. március 5. 09:01

Kedden is folytatódik a hétfőn kezdődött és négynaposra tervezett sztrájk a pécsi helyi közösségi közlekedésben - közölte a munkabeszüntetést meghirdető Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke.

Dobi István, a Tüke Busz Zrt. mellett működő és a sofőrök többségét tömörítő érdekképviselet elnöke azt mondta: a bértárgyalások megrekedtek, a vállalat vezetése pedig nem is ült tárgyalóasztalhoz a szakszervezettel hétfőn, így folytatódik a munkabeszüntetés.

Mint mondta, egyelőre nincsenek összesítéseik arról, hogy a szakszervezethez tartozók közül mennyien nem vették fel hétfőn a munkát, de a sztrájk támogatottsága továbbra is jelentős.

A szakszervezet a sztrájkkal továbbra is 20 százalékos alapbéremelést kíván elérni a társaság által biztosított 18,5 helyett, viszont amennyiben március 7-ig nem lesz megegyezés, illetve "nem fullad ki" a munkabeszüntetés, a SZAKSZ a bérkövetelését 25 százalékra módosítja - jelentette ki az elnök.

A helyi közösségi közlekedést ellátó Tüke Busz Zrt. pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a sztrájkmenetrend értelmében hétfőn 1738 járat indul el, vagyis 146-tal kevesebb a normál menetrendnél. Kedden, szerdán és csütörtökön pedig napi 1363 járat, a normál menetrendnél 521-gyel kevesebb

- tette hozzá a vállalat.

A mostani sztrájk már a harmadik idén, hiszen a SZAKSZ január és február végén is két-két napos sztrájkot tartott. Előbbit követően a társaság vezérigazgatója saját hatáskörben döntött úgy, hogy 18,5 százalékos azonnali és 2024 januárig visszamenőlegesen alapórabér-emelést hajt végre.

Címlapkép: Getty Images