Vége az olcsó üdülésnek: ekkora nyugdíjemelést javasolnak helyette

HelloVidék   
  Megosztom
Vége az olcsó üdülésnek: ekkora nyugdíjemelést javasolnak helyette

Havi ezer forintos soron kívüli nyugdíjemeléssel kompenzálná a rászoruló nyugdíjasokat az Országos Nyugdíjas Parlament, mert az Erzsébet-program keretében a jövőben már nem üdülhetnek majd kedvezményesen - írta az Országos Nyugdíjas Parlament közleményében, miután a napi.hu információi szerint 2020-tól mintegy ötvenezer ember kieshet az Erzsébet-programból.

Sajnálattal értesült az Országos Nyugdíjas Parlament arról, hogy a jövő évi költségvetési tervezethez kötődő jogszabályi előterjesztések alapján, veszélybe kerülhet a hetven éve folyamatosan biztosított szociálisan rászorultak üdültetése. A rászorultak kedvezményesen: előbb a vállalati és szakszervezeti üdülőkben, majd a pihenést, kikapcsolódást és rekreációt szolgáló intézmények átszervezése után, a központilag kibocsájtott utalványok felhasználásával vehették igénybe a segítésre szorulók a szolgáltatásokat - írta a szervezet.

A szervezet javasolta, hogy a tervezett intézkedések hatálybalépésével egyidejűleg a rászorultak ellátásának a kompenzálására, minden medián érték alatti nyugdíjellátásban részesülő személy, havi ezer forint soron kívüli nyugdíjemelésben részesüljön. Számításaik szerin az intézkedés pénzügyi hatása alapvetően megegyezik a korábbi években a szociális üdültetésre szánt központi és alapítványi forrásokból biztosított összegekkel.

A közlemény előzménye, hogy a napi.hu értesülései szerint 2020-tól kimaradhatnak az Erzsébet-programból a fogyatékossággal élők és a nyugdíjasok. A pénzügyminiszter által benyújtott költségvetési törvény indoklása szerint ugyanis "az Erzsébet-program keretében közfeladatként a jövőben kifejezetten az ifjúsági és gyermekprogramokban való részvétellel, gyermek- és ifjúsági táborok szervezésével, valamint az ezekhez kapcsolódó szervezési és lebonyolítási teendők kerülnek ellátásra." A szigorítás a szociálisan rászoruló kifejezést kiveszi a szövegből, tehát a gyakorlatban több mint 50 ezer ember nem részesülhet jövőre kedvezményes üdülésben.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány a portál cikkének megjelenése után azt közölte, hogy nem szűnik meg a nagycsaládosoknak, nyugdíjasoknak és fogyatékossággal élőknek szóló Erzsébet-program. "A kormány eddigi legsikeresebb szociális üdültetési programja a jövőben is folytatódik, 2019. szeptember 15-től lehet pályázni a 2020-as Erzsébet-program kiírásaira" - írta az alapítvány közleményében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyugdíj

emelés

család

üdülés

erzsébet-program

támogatás

költségvetés

nyugdíjas