Sok száz elhagyott baba hiba vár nevelőszülőre: lesújtó látlelet következik a magyar vidékről

HelloVidék   
  Megosztom
Sok száz elhagyott baba hiba vár nevelőszülőre: lesújtó látlelet következik a magyar vidékről

Annyi elhagyott baba vár nevelőszülőre, hogy már a csecsemőosztályt tehermentesítő otthon is megtelt a miskolci kórházban - írta a Népszava, aki az egyik fő okát is megtalálta a problémának. A gyakorlatban ugyanis ma Magyarországon egy nevelőszülő, aki három gyereket nevel, nettó 160 ezer forint fizetést kap.

Mintegy 30 rendezetlen jogállású, sorsára hagyott csecsemőt gondoznak a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, illetve egy ott létrehozott otthonba. A Népszava információink szerint ennek az az oka, hogy a gyermekvédelemben nincs elég férőhely, gondozási hely és nevelőszülő. A rendezetlen jogállás azt jelenti,

hogy ezeknek a gyerekeknek nincs gyámjuk, és nincsenek nevelésbe véve sem.

Az ügyben a lap megkereste az illetékeseket, s nem cáfolták értesüléseket. A kórház nem kívánt nyilatkozni. A Gyermekvédelmi Központ Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Intézet vezetője, Farkas László azt közölte: a megyei kórház területén tavaly kialakítottak egy 21 férőhelyes, kifejezetten a kórházból haza nem adható újszülöttek elhelyezési problémáira létrehozott különleges gyermekotthont, amely jelenleg már teljes kapacitással működik. Meglehet, még ennél is nagyobb a kihasználtság:

Azt mindenesetre Farkas László fontosnak tartotta hangsúlyozni: egy új, 40 férőhelyes gyermekotthon előkészítése is megkezdődött, kifejezetten a 0-3 éves korú gyermekek számára.

Csecsemők várakoznak kórházi körülmények között, olyan kevés a nevelőszülő

Tavaly a Gyermekjogi Civil Koalíció nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra, hogy napjainkban

körülbelül 50-100 csecsemő „várakozik” több hónapig kórházi körülmények között, mert a gyermekvédelmi szakellátás nevelőszülői férőhely hiányában nem tud számukra gondozási helyet biztosítani.

Kitért arra is, hogy a Gyermekvédelmi törvénynek több ponton is ellentmondó, sőt azt sértő helyzet az ágazati szakmai irányítás számára sem lehet újdonság.

Az SOS Gyermekfalvak tavaly októberi kampánya pedig szólt arról, hogy 5400 aktív nevelőszülő van az országban és körülbelül 2000 hiányzik ahhoz, hogy minden 12 év alatti gyerek családban nőhessen fel. A szervezet felmérése szerint tízből hat ember szerint az egyik visszatartó ok a nevelőszülői hivatás választásánál, hogy a nevelőszülők nem kapnak megfelelő anyagi támogatást és a nem anyagi jellegű támogatás is alacsony.

Jelenleg Magyarországon 23 ezer gyerek él állami gondoskodásban.

A cikkből kiderült, hogy a nevelőszülői jogviszony bevezetése, 2014 óta a díj a minimálbérrel indexált, és ebben nem is várható változás, illetve a hivatás népszerűsítésére sincs újabb terv. Az államtitkár megjegyezte azt is hogy ez idő alatt 400 fővel bővült a hivatást választók száma, ami szerinte azt igazolja, hogy a kormány intézkedései előnyt jelentenek más munkakörökhöz, ágazatokhoz képest. A gyakorlatban egyébként a díjazás rendezése egy nevelőszülőtől kapott információ alapján azt jelenti,

hogy aki három gyereket nevel, nettó 160 ezer forint fizetést kap.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

népszava

nevelőszülő

kisgyermek

nevelőotthon