Riadót fújtak a hazai szakemberek: sosem nem látott kullancsinvázió jöhet, terjed a gyilkos kór

HelloVidék   
  Megosztom
Riadót fújtak a hazai szakemberek: sosem nem látott kullancsinvázió jöhet, terjed a gyilkos kór

Csak Vas megyében tavaly mintegy 68 bejelentett Lyme-kóros esetet regisztráltak a Kormányhivatal adatai szerint. A szakemberek a megelőzés fontosságára emlékeztetnek: a klímaváltozás és az enyhe telek hatására a kullancsszezon egyre hosszabbra nyúlik, az utóbbi időben pedig új kullancsfajok is megtelepedtek hazánkban - írta a Vaol.hu.

Kullancsok elsősorban a lombhullató erdők aljnövényzetében élnek, de előfordulhatnak a bokrokon, megbújhatnak vizes területeken, nádasban és a szántóföldi növények között, továbbá városi parkokban, családi házak kertjeiben is. Az optimális hőmérséklet számukra a 18-25 fok, de már 3-5 fok felett keresik az áldozatukat, megkezdik a vérszívást, tehát egész évben számíthatunk a támadásukra - nyilatkozta Dr. Wächer Walter vármegyei tiszifőorvos a Vaol.hu-nak.

Both Gyula, a kormányhivatal növényvédelmi szakügyintézője szerint a kémia és biológiai védekezésre nincs engedélyezett technológia, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy gondozott, növényvédelmi kártevők /levéltetvek/ elleni rendszeres védekezés mellett kevesebb kullancs fordul elő a kertünkben.

Mivel a kullancs nem növényvédelmi kártevő, valójában egyetlen növényvédő szer sem engedélyezett az irtására. Kiránduláskor vagy kerti munka végzése során javasolt a nadrág szárának zokniba húzása és a felsőruházat nadrágba tűrése, valamint bőrre felvihető kullancsriasztó szer használata, 3-4 óránként megismételve. Ezt követően is 1-1,5 óránként érdemes tetőtől talpig terjedő kullancsvizitet tartani és az aktivitást követően a levetett ruhát átvizsgálni. Nem ajánlott a táborozás kullancsok által fertőzött területeken, például vadetetők, vaditatók és vadpihenők környékén.

- írták.

Háziállatainknak érdemes kullancsirtó nyakörvet, spotokat és rágótablettákat venni. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy zárt sövények mellé rovarriasztó növényeket ültessünk.

A Lyme-kór ellen nincs védőoltás

A kullancsot fontos minél hamarabb eltávolítani, mivel a kórokozók átvitelének esélye az eltelt idővel nő. Amennyiben a csípés helyén legalább 5 centiméter átmérőjű vöröses vagy kékeslilás bőrpír jelentkezik forduljunk orvoshoz, aki az összes információ gondos mérlegelése alapján állítja fel a kórismét. Szükség esetén laboratóriumi vérvizsgálatot kezdeményez és előírja a megfelelő kezelést. Amennyiben nem szűnő szívdobogásérzés, bénulás, nehézlégzés vagy súlyos fejfájás jelentkezik, azonnal keressük háziorvosunkat, vagy a területileg illetékes sürgősségi ügyeletet.

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás kizárólag védőoltással előzhető meg, mely 1 éves kortól adható. A Lyme-kór ellen ugyan nincs védőoltás, azonban időben felismerve megfelelő antibiotikummal gyógyítható. A kormányhivatal adatai alapján Vas vármegyében az elmúlt esztendőben 68 bejelentett Lyme-kóros eset fordult elő

- közölte a megyei lapnak Dr. Wächer Walter.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kullancs

lyme-kór

kórokozó