Bámulatos, mire képes a testedben ez a csodabogyó: kevesen ismerik, a kertedben is megterem

HelloVidék   
  Megosztom
Bámulatos, mire képes a testedben ez a csodabogyó: kevesen ismerik, a kertedben is megterem

A galagonya bogyót évszázadok óta gyógynövényként használják emésztőrendszeri problémák, szívelégtelenség és magas vérnyomás ellen. Sőt, ez a hagyományos kínai orvoslás egyik kulcseleme. Most annak jártunk utána, hogy milyen jótékony hatása van a galagonyának és miért is jó, ha van egy-két bokor belőle a kertben.

A galagonya bogyók apró gyümölcsök, amelyek a Crataegus nemzetségbe tartozó fákon és cserjéken nőnek. A nemzetségbe több száz faj tartozik, amelyek Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában is megtalálhatók.

A bogyóknak savanyú, csípős és enyhe édes íze van. Színük a sárgától egészen a mélyvörösig, feketéig terjed. A galagonya bogyót évszázadok óta gyógynövényként használják emésztőrendszeri problémák, szívelégtelenség és magas vérnyomás ellen. Most megnéztük, hogy mi mindenért érdemes egy-egy tövet a kertünkbe telepíteni.

A galagonya bogyó jótékony hatásai:

Tele van antioxidánsokkal

A galagonya bogyója tele van antioxidánsokkal, melyek segítik a szabad gyököknek nevezett instabil molekulák semlegesítését. Ez azért fontos mert ezek károsíthatják a testünket, ha magas számban vannak jelen. Ezek a molekulák származhatnak a rossz étrendből, valamint a környezeti méreganyagokból, például a légszennyezésből és a cigarettafüstből is.

Az antioxidánsok pozitív hatása, hogy segítenek megelőzni az egyes daganatos betegségeket, a 2-es típusú diabéteszt, az asztmát, a fertőzéseket, segítenek a szívproblémák megelőzésében, és megakadályozzák a bőr korai öregedését is.

Gyulladáscsökkentő hatása van

A krónikus gyulladás számos betegséggel összefügg, beleértve a 2. típusú cukorbetegséget, az asztmát és egyes daganatos betegségeket is. Egy májbetegségben szenvedő egerekkel végzett vizsgálatban a galagonyabogyó-kivonat szignifikánsan csökkentette a gyulladásos vegyületek szintjét. Sőt, az asztmás egereken végzett vizsgálatok is azt mutatták, hogy galagonyabogyó-kivonat csökkentette a gyulladást a szervezetben, így az asztma tüneteit is enyhébbek voltak.

Jótékony hatással van a vérnyomásra

A hagyományos kínai orvoslásban a galagonya bogyó az egyik leggyakrabban ajánlott étel a magas vérnyomás kezelésében. Számos állatkísérlet kimutatta, hogy a galagonya értágító szerepet tölthet be, vagyis ellazíthatja a szűkített ereket, ezzel csökkentve a vérnyomást.

Egy 16 hetes tanulmányban, amelyben 79, 2-es típusú cukorbetegségben és magas vérnyomásban szenvedő ember vett részt, megfigyelték, hogy azoknál, akik napi 1200 mg galagonya kivonatot szedtek, javult a vérnyomása, mint a placebo csoportban.

Javítja az emésztést

A galagonya bogyókat és a galagonya kivonatot évszázadok óta használják emésztési problémák, különösen az emésztési zavarok és a gyomorfájdalom kezelésére. A bogyók rostot tartalmaznak, amelyek elősegítik a megfelelő emésztést azáltal, hogy csökkentik a székrekedést. A prebiotikumként hat, ami táplálja az egészséges bél baktériumait, és nélkülözhetetlenek az egészséges emésztés fenntartásához.

Szívbetegeknek ajánlott a fogyasztása

A galagonya bogyót a hagyományos gyógyszerek mellett a szívelégtelenség kezelésében történő felhasználásáról ismert. Egy több mint 850 embert érintő vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik galagonya kivonatot és szívelégtelenségi gyógyszereket kaptak, azoknak javult a szívműködése. Sőt, egy másik tanulmány azt mutatta, hogy a galagonya-bogyó kivonatot kiegészítésként szedők kevesebb fáradtságot, légszomjat és heves szívdobogást éreztek, mint azok, akik nem alkalmazták a galagonyakivonatot.

Hogyan ültessem?

Ha kedvet kaptunk a galagonya ültetéshez, érdemes pár dologra figyelnünk. A Megyeri Kertészet leírása szerint, a rózsafélék családjába tartozó galagonyák melegkedvelő növények, igénytelen, köves, sivár talajon is remekül megélnek és jól bírják a szárazságot. Emiatt nagyvárosi kertekbe is kifejezetten jól érzik magukat. A kert egy központi helyére ültetve tavaszi virágzásában, őszi lombszínében és vörös termésében egyaránt gyönyörködhet, hiszen ez a növény minden évszakban más arcát mutatja. Mivel a galagonya nem csak a városi környezetet, hanem a metszést is remekül bírja, sövénynek is ültethető, hiszen szúrós, kiválóan védelmező birtokvédő alakítható ki belőle. Ültetésnél érdemes figyelembe venni, hogy a kertészeti fajtákat többnyire nyári alvószemzéssel szaporítják, ezekről várható termés is. A magról vetett példányok viszont közel 5-8 év múlva hoznak termést.

Hogyan szerezzem be ültetés nélkül?

Azok, akiknek nincs kertje vagy nem vágnának bele bokrok, fák ültetésébe, jó megoldás lehet, ha tea formátumban fogyasztanak galagonyát. A legtöbb bevásárlóközpontban, drogériában és gyógynövényboltban már vásárolhatunk szálas vagy filteres galagonyateát - az ízlésünktől függ, melyik variációt választjuk. Árak tekintetében a Herbaház webshopját böngésztük át, itt 286-638 Ft között árulják a galagonyából készült teákat. A Györgytea oldalon pedig 690 forintért vásárolhatunk 17 főzésre elegendő teát. Ha inkább kapszula formában vinnénk be szervezetünkbe a galagonya kivonatot, akkor érdemes a patikákban is körbenézni, a Benu gyógyszertárakban 1849 Ft-ért juthatunk galagonya extraktum kapszulához.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

galagonya

bokor

ültetés

gyógynövény

növény

gyógyítás

gyógyászat