Így készüljünk a tanévkezdésre: életbevágó, hogy ezekre most mindenki figyeljen

HelloVidék   
  Megosztom
Így készüljünk a tanévkezdésre: életbevágó, hogy ezekre most mindenki figyeljen

Pár nap, és újra beülnek a gyerekek az iskolapadba. Most még fontosabb, mint a korábbi években volt, hogy a gyerekek felkészüljenek arra, hogy az iskolában is betarthassák a megfelelő higiéniai szabályokat, megelőzve ezzel a negyedik hullám elharapózását. Mutatjuk, mire figyeljenek oda különösen.

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kéri az iskolákat a minisztérium. Miután a sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően már nincsenek érvényben szigorú korlátozások a mindennapokban sem, így az óvodákban és iskolákban sem írnak elő kötelező korlátozó intézkedéseket, ugyanakkor továbbra is fontos, hogy a szülők tünetes gyermeket ne vigyenek közösségbe, és a köznevelési intézmények fordítsanak fokozott figyelmet az alapvető egészségvédelmi szabályokra – tájékoztatta levelében a köznevelési intézményeket az emberi erőforrások minisztere.

A mostani tanévkezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, hiszen a pedagógusok döntő többsége be van oltva, és a 12 év feletti diákok közül is már 168 ezren felvették az oltást. Mivel a 12. életév betöltését követően elérhető a koronavírus elleni védőoltás, osztályra, csoportra vagy egész feladatellátási helyre vonatkozó tanügyi intézkedés főszabály szerint csak az óvodában vagy az általános iskola 1-6. évfolyamán, valamint a fejlesztő nevelés-oktatásban történik.

A szülőktől továbbra is azt kérik, hogy koronavírus tüneteit mutató gyermeket ne vigyenek közösségbe, a fertőzésben érintett gyermek felgyógyulásáig nem látogathatja az intézményt. Ahogy a mindennapokban, úgy az óvodákban és iskolákban sem kötelező a maszk, és már nem kötelező a testhőmérséklet-mérés sem. Az iskolai hiányzásokra a normál szabályok vonatkoznak, az intézményvezető joga eldönteni, hogy mely esetben tekinti igazoltnak a diák távolmaradását.

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy mind a tanulók, mind a pedagógusok és az iskolák dolgozói tisztában legyenek a helyes higiéniai eljárásokkal is, és be is tartsák azokat az intézmény falain belül is.

Kiemelten fontos az illemhelyeken a higiénia

Ahogyan az összes nyilvános mosdónál, úgy az iskolai illemhelyek esetében is számtalan komoly higiénés szabályt kell betartani ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket, ez pedig ebben a covidos időszakban kiemelten fontos, ahogy a helyes kézmosás és tisztálkodás. A kisebb gyerekekkel sok esetben nem egyszerű megértetni, hogy miért nagyon fontos, hogy ne üljenek rá az ülőkére, és hogy mossanak mindig kezet szappannal, mert csak így tudjuk megóvni őket a fertőzésektől. Lássuk, milyen szabályokat kell betartani!

  • Mindig moss kezet alaposan vécézés előtt és vécézés után is. Ez olyan alapszabály, amit nemcsak az iskolában érdemes alkalmazni, hanem mindenhol, különös tekintettel a nyilvános illemhelyekre.
  • Ha tudsz választani, a legtisztább vécébe menj be. Általában nem a legutolsók lesznek azok, hiszen mindenki úgy van vele, hogy a távolabbit használják kevesen, így a legtöbben ösztönösen azokat keresik.
  • Ne fedd le a vécéülőkét papírral, mert nem sokat segít! A megoldás az, ha a deszka fölé guggolsz és úgy végzed el a dolgodat. A vécére ráülve ugyanis egy jó kis kólibaktérium-fertőzést lehet szerezni, de a bélbaktériumok is megélnek az ülőkén.
  • Iskolai mosdó: előzd meg a visszafröccsenést, tegyél egy kevés vécépapírt a kagylóba.
  • Soha ne pakolj a mosdó padlójára semmit, mert egészen biztos, hogy számtalan baktérium vár ott arra, hogy rátapadhasson valamire. Inkább akaszd fel vagy add oda valakinek a cuccodat, de ezt a megoldást soha ne válaszd.
  • Ha idegen helyen húzod le a vécét, ne puszta kézzel tedd meg, hanem egy darabka vécépapírral, amit aztán egy gyors mozdulattal dobj ki. Ugyanez vonatkozik a kilincsekre is. Ha csak egy mód van rá, véletlenül se fogd meg a kilincseket puszta kézzel. Ha nagyon muszáj megérinteni, használj hozzá vécépapírt.
  • Ha olyan fülkébe mégy be, ahol nem jó a zár, kérj meg valakit, hogy vigyázzon, ne nyissanak rád. Könnyebb így a dolgodat végezni, és megkíméled magad egy kellemetlen szituációtól is.

Extra tipp:

Sajnos nem biztos - sőt a legtöbb helyen nagyon valószínű -, hogy a diákok számára fenntartott mosdókban van kihelyezve elegendő wc-papír és folyékony kézmosó, valamint kézfertőtlenítő, pandémia ide vagy oda. Így - nem vicc - mindenkinél legyen tisztasági csomag! Az alsósoknál ez természetes elvárás, ellenőrzik is a tanítónénik, de felsőben és középiskolában erre már nem figyelnek a pedagógusok, a tanulóknak önállóan kell gondoskodniuk róla. Mindig legyen náluk wc-papír vagy elegendő papír zsebkendő és kézfertőtlenítő! Egy tízes csomag zsebkendő és egy 50 ml-s kézfertőtlenítő igazán nem foglal el sok helyet a táskában, viszont nagyon fontos, hogy kéznél legyen, ha szükség van rá. Ahogy arra is érdemes felkészülnie a diákoknak, hogy kulacsban vigyenek magukkal otthonról folyadékot vagy ivóvizet.

Általános és középiskolák esetén a pedagógus feladata

Helyezzen nagy hangsúlyt arra, hogy a diákok alaposan elsajátítsák az egészségügyileg megfelelő magatartásformákat, például hogy a könyökhajlatukba köhögjenek vagy tüsszentsenek. Emlékeztesse a diákokat arra, hogy lehetőleg ők is mutassanak követendő példát osztálytársaik és családtagjaik számára a megfelelő kézhigiéniai gyakorlatok iskolai és otthoni alkalmazásával. Szenteljen külön tanórákat a kézhigiénia jelentőségének bemutatására.

Felsőoktatási intézmények:

Talán hihetetlenül hangzik, de bizony nem minden egyetemista vagy főiskolás van tisztában a következő alapelvekkel.

  • Szakítson időt az oktatás újraindulásakor, valamint a konzultációk és a szemeszterek alatt arra, hogy megtanítsa a hallgatóknak, valamint a tanári kar és a személyzet tagjainak a megfelelő kézhigiéniai technikákat.
  • Helyezzen ki korszerű higiéniai és kézmosási technikákat ismertető feliratokat és jelzéseket az oktatási intézményen belül, különösen a mellékhelyiségekben.
  • Helyezzen ki kézfertőtlenítőket és a rendszeres használatukra emlékeztető feliratokat, illetve táblákat az épületek, tantermek, mellékhelyiségek, kávézók és könyvtárak be- és kijáratainál.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tanévkezdés

higiénia

mosdó

tisztaság

kézmosás

járvány

negyedik hullám