Hihetetlen itallal turbózhatod fel magad: ez a tea tonik, mégis valami egészen más

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Hihetetlen itallal turbózhatod fel magad: ez a tea tonik, mégis valami egészen más

Az alváshiány, a stressz, a helytelen táplálkozás, a nem megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel, valamint a túlzott koffein- és cukorfogyasztás mind hozzájárulhat az immunrendszerünk gyengüléséhez és az allergiás reakciók fokozódásához. Ilyenkor szükségünk van az immunredszerünk alapos megtámogatására, most divatos szóval a felturbózására. Ehhez mutatunk egy roppant egyszerű, nagyon egészséges és olcsó italreceptet, amit otthon te is könnyedén elkészíthetsz, ha reggel fogyasztod, garantáltan energiával telve indíthatod a napot! De bármikor jót tesz, ne habozz, készítsd el az útmutatásunkkal!

A gyömbér jótékony hatása

A gyömbérgyökér olyan egészséges vegyületekkel van tele mint a gingerol, shogaol, paradol és a zingerone. Bár ezek a szavak nem hangzanak túl ismerősnek, valójában fontos szerepet játszanak a test optimális működésében. A gingerolt például a krónikus gyulladások leküzdésére használja fel a test. A krónikus gyulladás akkor jelentkezik, amikor a test reagál a traumára, ez pedig duzzanatot és az egészséges szövetek károsodását okozhatja, ami számos betegség, például a rák, cukorbetegség és a szívbetegségek forrása lehet. Ezt általában az egészségtelen étrend és életmód válthatja ki.

A gyömbérgyökérből készített tea nemcsak finom, csípős és átmelengető, de számos jótékony hatással is bír: amellett, hogy a gyömbér tea kiváló gyulladáscsökkentő, görcsoldó és köhögéscsillapító főzet, mikrobaellenes hatással is rendelkezik, és gazdag A-, B-, C- és E-vitaminokban, tartalmaz cinket, magnéziumot, foszfort, káliumot és vasat is. A gyömbért gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatásainak köszönhetően menstruációs görcsök és ízületi fájdalmak csillapítása céljából is alkalmazzák, emellett a gyömbér tea napi fogyasztásával kordában tarthatjuk vércukorszintünket és elősegíthetjük emésztőrendszerünk megfelelő működését is.

Kiváló C-vitamin források a citrusfélék

Szinte közhely a citrusfélék magas vitamintartalma, s valóban: legfontosabb C-vitamin-forrásaink közé tartoznak. Egyetlen "Navel" fajtájú narancs 25 százalékkal tartalmaz több C-vitamint, mint amennyi egy átlagos felnőtt napi szükséglete, de két, bármilyen más fajtájú narancs vagy néhány szem mandarin is megteszi. A vegetáriánusok, akik teljesen vagy részben lemondanak az állati fehérjeforrásokról, feltétlenül építsenek be az étrendjükbe sok narancsot. A nagy adag C-vitamin elősegíti a növényi eredetű vas fölvételét. Természetes C-vitaminja hatásosabb, mint a tablettákban adagolt, feltehetőleg azért, mert bioflavonokkal együtt előfordulva hatása erősödik.

A fűszerpaprika igazi csodaszer

Hatóanyagai felmelegítik a vért, csökkentik a krónikus fáradtságot, kimerültséget, és mivel javítják a keringést, ezáltal enyhén emelik a vérnyomást is. A pirospaprika C-vitamin-tartalma jelentős, és a csípős változatában a termés ereiben és a magokban nagy mennyiségű kapszaicin halmozódik fel, ami fájdalomcsillapító hatással is bír.

A fűszerpaprika ezen kívül serkenti a bélrendszer működését, és a nehezen emészthető tápanyagok feldolgozását. Remek hasfogó és fokozza az epetermelődést, valamint csökkenti a vércukorszintet. Mivel serkenti a véralvadási rendszer működését, kitűnő vérzéscsillapító. Redukálja a koleszterinszintet, gátolja a szürkehályog kialakulását. Fertőtlenítő hatása miatt mandula- és torokgyulladás esetén a paprika forrázatával történő gargalizálás gyorsíthatja a gyógyulás folyamatát. Felfrissít, mivel serkenti a vérkeringést, és enyhén megemeli a vérnyomást.

Kiválóan fertőtlenít a fahéj

A szárított és feltekert kéregdaraboknak az enyhén édestől egészen a csípősig terjed az aromája, és számos gyógyhatását tartják számon. A népi gyógyászat felfúvódás és hasmenés ellen használja, kiválóan fertőtlenít. A fahéj fontos gyógyító szer: a középkorban például a krónikus köhögés és az ízületi gyulladás ellenszereként is alkalmazták.

A fahéj köztudottan szabályozza a vércukorszintet: ha magas szénhidráttartalmú ételbe fahéjat teszünk, azzal segíthetünk "kiegyensúlyozni" azokat a hatásokat, amelyeket a cukros étel okoz a szervezetünkben. Vagyis ha a szénhidrátdús ételt fahéjjal együtt esszük, akkor az nem okoz olyan hirtelen emelkedést a vércukorszintben, így hirtelen csökkenést sem.

A vércukorszintre gyakorolt jótékony hatása mellett a vérzsírokra is kedvezően hat a fahéj: ha a zsírdús ételeket fahéjjal egészítjük ki, akkor nem figyelhető meg a vér trigliceridszintjének emelkedése, ez pedig a károsodást okozó plakkok kialakulásának csökkenését jelenti. A vérzsírszint és a vércukorszint egyensúlyba hozatala mellett az is megfigyelhető, hogy a vérben található antioxidánsok szintje ezzel szemben növekedett.

Így készítsd el a tonik teát az erős immunrendszerért

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb citrom
  • 1 db 6-7 cm-es gyömbérgyökér
  • 1 egész ceyloni fahéjrúd
  • 1 teáskanál pirospaprika (lehet csípős, ha bírod, de ebben az esetben tegyél bele mézet is)
  • 7 dl víz

A kiváló roboráló hatású ital elkészítését az alábbi videón láthatod lépésről lépésre:

@tothandrea68 Ezt a teát nem ismertem, de amikor megláttam az összetevőket rögtön tudtam, hogy rossz nem lehet. Minden hozzávalója külön-külön is kincset ér, de így egyben valami brutál hatása van. Próbáld ki rosszabb napokon, mikor nem annyira vagy toppon, hidd el egyből magadhoz fogsz térni.? #tea #immunerősítés #fahéj #pirospaprika #citrom #gyömbér #immunrendszererősítő ♬ Beautiful Life - Vin Music

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tonik

tea

immunrendszer

roboráló

gyógyital

csodaszer

gyömbér

pirospaprika

citrom