Súlyos bajban a vidéki gazdák, elfogytak a tartalékaik: lassan a béreket sem tudják kifizetni

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos bajban a vidéki gazdák, elfogytak a tartalékaik: lassan a béreket sem tudják kifizetni

Bajban vannak a gazdák, szerintük az idei év sokkal nehezebb lesz, mint az előző kettő volt - nyilatkozta a teol.hu-nak Krieser János, aki a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője. Elfogyott a forgótőkéjük, csak a kötelező szolgáltatások - bérek, járulékok, adók - kifizetésére jut pénz. Jelenlegi tervezhetetlen helyzetben arra sincs esély, hogy a növénytermesztők legalább nullára kihozzák a mérlegüket.


 

Bajban vannak a termelők és az állattartók is. A leginkább azért vannak bajban a gazdálkodók, mert elfogyott a forgótőkéjük - nyilatkozta a Tolna megyei lapnak Krieser János, aki a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője, egyben a vármegyei gabonaválasztmány tagja is. A szakember elmondta, a helyzetüket úgy kell érteni, hogy befektettek tavaly két egységet és ezért egyet sem kaptak vissza. Jelenleg csupán arra van pénzük, hogy a felvett hiteleiket törlesszék és fizetni tudják a munkabért, azok járulékait, az eszközeik kötelező vizsgáztatását, a víz, az áram, a gáz számlákat, a kárenyhítési és hulladékgazdálkodási különadókat. Hogy ezeket fizetni tudják, a betakarítás után mindjárt el kellett adniuk a terményeiket.

Buknak a búzán, kukoricán

Nem tudunk előre vásárolni növényvédő szereket, műtrágyát. A búzán hektáronként 300 ezer forintot, a repcén 400 ezret, a kukoricán 200 ezret buktunk, annak ellenére, hogy tavaly jó termés volt. Vannak ugyan nagyobb termeltető cégek, melyek előfinanszírozással próbálnak segíteni, de ebben az esetben nagyobb kamattal kell számolni

- mondta Krieser János, aki szerint a megoldás az lenne, ha hosszú távú - öt évnél hosszabb időre - adna olcsó kamatozású hitelt az állam. Sajnos a beruházási hitelek nem jelentenek megoldást, mert ahhoz önerő kellene.

Nincs pénz a vegyszerekre

A szőlőtermelők helyzete sem sokkal jobb. Most folyik a metszés - van ahol már kötözik le a vesszőket - ami napi szinten jelentős kiadást jelent. Több termelő is elmondta, most kellene a permetezésekre szánt vegyszereket megvásárolni, mert így jelentősen olcsóbb lenne, mintha majd a tíz tervezett permetezés idején, részletekben venné meg. Ráadásul nagyon sok szőlőtermelők a borvidéken még nem kapta meg az agrár-környezetgazdálkodási támogatást, mert ellenőrzést rendeltek el náluk. És amíg az le nem zárul, addig nem utalnak pénzt.

- írták.

Tervezhetetlen a szezon

Több növénytermesztő is megerősítette a lapnak, a mostani időszak tervezhetetlen, különösen akkor, ha a gazdálkodók nem érnek el egy hektáronkénti 600 ezres árbevételt, amivel még épp csak pozitív nullában lennének. Ennek azonban semmi reménye jelenleg.

Ráadásul a mostani felvásárlási árak - a búza tonnájáért 55 ezer forint adnak, a felét, mint egy évvel ezelőtt - és költségek mellett Magyarországon nem igazán lehet nyereségesen szántóföldi növényeket termeszteni. Ha a gazdálkodó hektáronként 6 tonna búzával és 7 tonnás kukoricával számol, még úgy is bőven 500 ezer forint alatt van az árbevétele. Ugyan el lehet hagyni a műtrágyát, de az megint a terméseredmények csökkenésével járna - írt a a teol.hu.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

agrár

termelők

állattartók