Megszólalt a szakértő: kiderült, miért honosodtak meg a barnamedvék Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Megszólalt a szakértő: kiderült, miért honosodtak meg a barnamedvék Magyarországon

Ismét meghonosodtak a barnamedvék Magyarországon, így nem meglepő a barnamedve és hasonló más fajok jelenléte Aszód, illetve a Duna árterének térségében, ahol az elmúlt két-három évben többször is láttak medvét.

Heltai Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója azt mondta az InfoRádióban, a mostani időszakban, vagyis április és június között van a legnagyobb esély arra, hogy medvék bukkannak fel.

Bár az elmúlt időszakban sok hír jelent meg szlovákiai medvetámadásokkal kapcsolatban, a professzor nem hisz abban, hogy minden Magyarországon megjelenő medve „a szlovák határon keresztül útlevéllel” érkezik meg hazánkba. Mint fogalmazott, az ilyen következtetések félrevezetik a közvéleményt, egyáltalán nem szokatlan, hogy a mostani időszakban ilyen sok medveészlelés van itthon, és kizártnak tartja, hogy valamennyi állat csak külföldről vándorolna Magyarországra.

A professzor szerint bizonyítottan kijelenthető, hogy újra meghonosodtak a barnamedvék Magyarországon. Mint mondta, a korábbi fajok újbóli megjelenése és megtelepedése alapvetően jó hír, hiszen sokan panaszkodnak amiatt, hogy folyamatosan pusztulnak a természeti értékek körülöttünk, most pedig megjelent egy állatfaj idehaza, amely „nem hajlandó kipusztulni, hanem alkalmazkodik az új élőhelyi rendszerekhez”. Heltai Miklós úgy véli, ez egy kedvező, örömteli jelenség.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

medve

magyarország

környezet