Újabb katasztrófa fenyeget? Eltűnt a víz a szegedi Vértóból

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb katasztrófa fenyeget? Eltűnt a víz a szegedi Vértóból

Eltűnt a víz a szegedi Vértóból, ami miatt a környékbeliek komolyan aggódni kezdtek. A tavat le is halászták - írta meg a Délmagyar. Hozzátették, mint kiderült, valóban baj van, de nem akkora, mint amekkorának elsőre látszott. A Szegedi Vízművek közbelépett.

Ahogy a portál írja, egy olvasójuk küldött üzenetet, ebben hívta fel a figyelmet a problémára. Kiderült, hogy tényleg baj van, de már dolgoznak a hiba elhárításán.

A tavat üzemeltető Szegedi Vízmű Zrt-től azt írták:

a vízszint szabályozásához szükséges zsiliptolózár átereszt, feltételezhetően meghibásodott, melynek következtében a vízszint folyamatosan csökkent. A rendszer biztonságos üzemeltetése érdekében pedig meg kell javítani a zsiliptolózárat. A javítás csak a tó vízszintjének jelentős csökkentésével oldható meg, így szükségessé vált a tóba telepített halak megóvása érdekében a halak lehalászása, és biztonságos, átmeneti tárolása a javítás, valamint a vízszint visszatöltés idejére.

A lap hozzátette, hogy a vízmű válaszában kitért arra is, hogy azóta már a halmentést, vagyis a lehalászást elvégezték, és elkezdik a tolózár javítását, amivel ha végeznek, visszatöltik a tavat. A teljesen szabályozott partvonalú, kikotort medrű mesterséges tó záportározóként működik.

Ide vezetik be a környékbeli lakótelepekről összegyűjtött csapadékvizet, bizonyos időnként pedig a ivóvíz- és a csatornahálózat átmosásához használt vizeket is a Vértó nyeli el. A 2000-es évek végére a tó állapota igen leromlott. A meder nagyobb részét növények nőtték be, a csapadékhiányból következő alacsony vízállás miatt a tó halállománya is pusztulni kezdett. Rendszeressé váltak a lakótelepiek panaszai a környéken terjengő bűz miatt. A tó kezelőjeként a Szegedi Vízmű Zrt. 2009 végén elrendelte a tó leeresztését és a meder rendezését

- közölte a lap.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szeged

vértó

víz

halmentés

szabályozás

zsiliptolózár áteresz

meghibásodás