Másfél milliárd foritos támogatást kapott Mórahalom: de vajon, mire költötték ezt a rengeteg pénzt?

MTI   
  Megosztom
Másfél milliárd foritos támogatást kapott Mórahalom: de vajon, mire költötték ezt a rengeteg pénzt?

Mintegy másfél milliárd forintból energiaellátását biztosító mintaprojekt valósult meg uniós támogatással Mórahalmon.

A fejlesztésnek köszönhetően ma már Mórahalmon önkormányzati intézményben nincs működő gázkazán. A jogszabályi előírások miatt azonban a gázszolgáltatás alapdíját továbbra is ki kell fizetniük.

A projekt célja egy olyan modell kialakítása volt, amely más kisvárosok számára is követhető - közölte a politikus. A megvalósítás során sok olyan műszaki, szakmai kérdést kellett megoldani, amelyekkel korábban nem találkoztak, így a termál- és napenergia hasznosításának összehangolását, a termálvíz hordozta kísérőgázok felfogását, felhasználását.

A hétezer lakosú kisvárosban évente egymillió köbméter termálvizet termelnek ki, amely jelentős részét visszasajtolják, a fennmaradó mennyiség elhelyezésére pedig határ menti projekt indult. Egy innovációs pályázat segítségével dolgoznának ki megoldást a termálvíz hordozta energia tárolására, és készülnek az épületüzemeltetési rendszerek továbbfejlesztésére is - tudatta a polgármester.

Szűcs Anikó vezető projektmenedzser elmondta, a kisvárosban korábban két geotermikus kaszkádrendszert alakítottak ki, amelyek részben ellátták az intézményeket és a gyógyfürdőt. A 2021-ben indult projekt célja az volt, hogy a helyben rendelkezésre álló termálkincs hatékonyabb kihasználásával teljes egészében megújuló forrásból biztosítsák az intézmények működtetéséhez szükséges hőenergiát.

A termávízből kinyert gáz hasznosítására 46 kilowatt teljesítményű gázmotort telepítettek, az ezzel megtermelt villamos energia képes biztosítani a rendszer működtetését. A projekt részeként bővítették az önkormányzati intézményeket ellátó napelemes kapacitást is - ismertette a fejlesztés részleteit a szakember.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

mórahalom

fejlesztés

támogatás