Őrület, mi megy a Balatonnál: ilyen házakat vesznek a pénzes magyarok

Gáspár Adrienn   
  Megosztom
Őrület, mi megy a Balatonnál: ilyen házakat vesznek a pénzes magyarok

Az ingatlanpiac folyamatos változik, hol eladni, hol vásárolni érdemesebb. Egy dolog azonban nem változik: a magyarok körében még mindig igen fontos szerepet tölt be az ingatlanok birtoklása. A Balaton-felvidéki trendekről Szücs Andrea ingatlanközvetítő számolt be a HelloVidéknek.

A HelloVidék falusi csok település keresője - információk, lakásárak, statisztikák

Az elmúlt időszakban folyamatosan változtak az ingatlan vásárlási szokások: a magas ingatlan áraknak “köszönhetően” a befektetés céljából való vásárlások kezdenek háttérbe szorulni és inkább saját célra keresgélnek a vásárlók, elsősorban az interneten, árulta el a HelloVidéknek Szücs Andrea. A Balaton-felvidéki ingatlanközvetítő kiemelte:

Mára már szinte minden háztartásban van internet szolgáltatás, így mikor megszületik az elhatározás az új otthonvásárlást illetően, a vevők először itt tájékozódnak. Ez a piacon is érezhető, az ingatlan vásárlás felgyorsult. Emellett a média is folyamatosan foglalkozik az ingatlanpiacon történő változásokkal, így a vevők nagy része már tájékozottabban jutnak el hozzánk. Az érdeklődők előszeretettel használják a webes a keresőportálokat, és sok esetben telefonon vagy interneten történik meg az első kapcsolatfelvétel.

Szücs Andrea hozzátette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy jelenleg nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Ebből is következik, hogy pillanatnyilag szinte mindent el lehet adni. “Az ingatlant keresők kisebb választékból tudnak választani, és jelen pillanatban kihívást jelent kiszolgálni a vásárolni kívánó ügyfeleik igényeit” - fogalmazott a szakember.

A legkeresettebbek a lakások, magas áruk ellenére, még mindig megfizethetőbbek, mint a nagyobb értékű nyaralók, hétvégi házak és a családi házak. A szakember tapasztalatai szerint “az új építésű lakások szinte már a tervezőasztalról eladásra kerülnek.” Azt viszont Szücs Andrea szerint fontos kiemelni, hogy bár egy ingatlan árát elsősorban mindig a lokáció határozza meg, a Balaton felvidékén azonban ez kicsit máshogy alakult.

A frekventáltabb városokban mint, Balatonfüreden, Tihanyban, a badacsonyi régióban, Tapolcán, Keszthelyen vagy akár Hévízen, az ingatlanok értéke nagyon magas, ezért a nyaraló vásárlásnál inkább a parttól távolabb eső településeket keresik fel az érdeklődők, hogy valamennyivel (nem sokkal) olcsóbban jussanak hozzá az ingatlanhoz. Sőt, a szakember tapasztalatai szerint,

egyre népszerűbb, hogy nyaralónak is lakást választanak.

A legkedveltebb ingatlanok a 20-30-40 milliós lakások, ezeket követik a nagyobb értékű családi házak, nyaralók, ezek már az 50-60 millió forintot is elérhetik. De ingatlantól függően határ a csillagos ég. “Hatalmas a kereslet a piacon. Az emberek megint kezdenek bízni a bankokban. Sokkal jobban megéri hitelt felvenni, mint az albérletet fizetni" - fűzte hozzá a balatoni ingatlanos.

Kik adnak el és kik vásárolnak?

Az értékesítési tapasztalatok azt mutatják, hogy az eladók motivációja rendre a klasszikus élethelyzetekből táplálkozik. Ilyenek például: a család bővülése miatt nagyobb ingatlanra való váltás, családokban bekövetkezett válás vagy haláleset. A zártkerti ingatlanoknál az idősebb tulajdonosoknak már gondot okoz megművelni a területeket. De ide sorolhatjuk a Balaton parti külföldi tulajdonban lévő ingatlanokat is, ahol a szintén idősebb tulajdonosoknak már problémát okoz több száz kilométert utazni.

Ami a vásárlást illeti, vannak a piacnak olyan szereplői, akik nem tudják elhalasztani a magas árak ellenére sem a vásárlást, mert muszáj valahol lakni. Ők a fiatal lakásvásárlók. Aztán itt vannak, akik nagyobb ingatlanba szeretnének költözni. Ők mindkét oldalon szerepelnek. Viszont fontos kiemelni, hogy

Szücs Andrea tapasztalatai szerint finanszírozás tekintetében is széles a paletta. Mint azt a HelloVidéknek elárulta, egyre több fiatal dönt úgy, hogy saját ingatlant vásárol - a tapasztalatok szerint ők elsősorban hitelből tudnak vásárolni. A középosztály nagyjából ötven százaléka képes önerőből befektetni.

A HelloVidék falusi csok település keresője - információk, lakásárak, statisztikák

A jelenleg rendkívül olcsó kamatoknak köszönhetően sokkal többen juthatnak hozzá új otthonhoz. A bankok kedvező ajánlatai mellett a családok számára remek lehetőség a CSOK, amivel a jogosultak szinte száz százaléka él is. A szakember meglátása szerint ennek a pörgő ingatlanpiaci helyzetnek köszönhetően a Balaton-felvidéki falvakat talán nem fenyegeti oly mértékben az elnéptelenedés, mit az ország más hasonló méretű településeit.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lakáspiac

ingatlan

ingatlanpiac

otthon

lakásvásárlás

házvásárlás