Idén negyedjére is feltűnt Magyarországon a sarki fény: itt láthattuk a csodás égi jelenséget

HelloVidék   
  Megosztom
Idén negyedjére is feltűnt Magyarországon a sarki fény: itt láthattuk a csodás égi jelenséget

A napkitörések nem csillapodtak, így újabb nagyenergiájú részecskefelhő érte el a Földet hétfő hajnalban. Továbbra is igen aktív a Nap felszíne, ezt bizonyította az elmúlt hetekben, hónapokban is – számolt be róla az Időkép.

Még mindig nem nyugszik központi csillagunk, így ennek hatására az elmúlt 24 órában két X-osztályú napkitörés is történt - közölte vasárnap az előrejelzéseket a SpaceWeatherLive.com. Ugyanakkor ez azt is jelentette, hogy a nagyenergiájú részecskefelhő hétfőn, azaz május 6-án hajnalban érte el a Földet.

Az ilyen jelenségek hatására a magasabb szélességeken látványos sarki fény alakulhat ki, mely akár hazánk égboltján is felderenghet, ugyanis az előrejelzések szerint a közepes szélességi körökön is elérheti a Kp-index értéke az 5-ös erősséget.

A felhőzet szempontjából sokfelé szerencsés volt a helyzet: az ország nagy része fölött kevés volt a felhő az égen a mai napkeltét megelőző pár órában, azonban elsősorban északnyugaton és északon volt felhősebb lehet az ég.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

északi fény

sarki fény

időjárás

otthon

égbolt