Ilyet is ritkán látni: pofátlanul olcsón lehet lakásokat venni a magyar tengernél

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ilyet is ritkán látni: pofátlanul olcsón lehet lakásokat venni a magyar tengernél

Jelentősen ingatlanpiaci különbségek tapasztalhatók a  Balaton északi és déli partja között. Míg az északi parton 719 ezer forint volt az átlag négyzetméterár tavaly, addig a déli parton 615 ezer forint.

A Pénzcentrum körképéből kiderült, az eladási idők és a kereslet is eltérő képet mutat a két partszakaszon, az északi parton hosszabb értékesítési idővel kell számolni, a vevők alaposabban megfontolják döntéseiket. Az új építésű projektek száma és eloszlása szintén változó, de összességében délen lényegesen több új lakás épül.

Az is kiderült, hol van az a határ, ameddig a budapesti vásárlók zöme hajlandó elmenni - ezen túl alacsonyabb árakkal találkozhatunk.

2023-ban 17%-os különbség jelentkezett a Balaton északi és a déli partjának négyzetméterárai tekintetében a használt ingatlanok piacán

- számolt be a lapnak Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője a cég közreműködésével értékesített otthonok adatai alapján.

Mint kifejtette: adataik szerint az északi parton 719 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, míg a déli part saját partszakasszal rendelkező településein 615 ezer Ft/m2-ért lehetett ingatlant vásárolni. Az idei év első négy hónapjának értékesítési adatai alapján sincs ez másként, 2024-ben is az északi part nyeri az árversenyt, a különbség 18% a Balaton két partja között.

A déli parton stagnálás érezhető, a tavalyi négyzetméterárakkal csaknem megegyező, 616 ezer forintos áron lehetett ingatlanhoz jutni idén, míg az északi part településeinek átlaga szintén enyhe, 1%-os irányárváltozással, 725 ezer forintra emelkedett a használt ingatlanok szegmensében.

Az aktuális kínálati adatok vizsgálata során megállapítható, hogy azok, akik az északi parton szeretnének használt házat vagy lakást vásárolni, átlagosan 979 ezer forintos négyzetméteráron hirdetett otthonok közül válogathatnak, akik azonban inkább a déli parti lokációt preferálják, 7%-kal enyhébb, 917 ezer forintos átlagos négyzetméteráron böngészhetik a kínálatot

- ismertette a szakember.

A Duna House-nál úgy látják: a használt ingatlanokra irányuló kereslet április folyamán minimálisan visszaesett, de a jó idő közeledtével ismét beindult az érdeklődés a balatoni ingatlanok iránt az északi parton.

Az Otthon Centrum szerint a 2024 első negyedévében mért adatok alapján, hogy a Balaton déli partján magasabbak az árak. A déli parti településeken a használt házak átlagos négyzetméterára 547 ezer forint, míg a tó északi partkán és 440 ezer forint.

Az elmúlt évhez képest 10%-kal csökkentek az árak mindkét oldalon, de arra számítunk, hogy az év második felében, Budapesthez hasonlóan, itt is megindul az árak emelkedése

- tették hozzá.

Ha kíváncsi vagy a teljes cikkre KATT az alábbi linkre.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

balaton

ingatlan

siófok