Kullancsirtó házilag, keverd ki fillérekből: 5 vegyszermentes tipp, ami tényleg működik

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Kullancsirtó házilag, keverd ki fillérekből: 5 vegyszermentes tipp, ami tényleg működik

Bár a boltok polcain számtalan kullancsriasztó szer közül válogathatunk, és sokukon ott virít a “natural”, “bio” felirat, biztosabb, ha nem permetezzük vegyszerekkel magunkat és gyermekeinket. Készítsünk inkább kullancsriasztó szert házilag, íme pár szuper recept!


 

Természetes megoldásra vágysz a kullancsok ellen? Van egy jó hírünk, fillérekből egy szezonra elegendő riasztót készíthetsz magadnak, úgy, hogy közben kizárt, hogy nem vegyszerekkel permetezzük magunkat és gyermekeinket. Hozzuk is mindjárt a legtutibb házi recepteket, de azért nézzük, mi most a magyarországi kullancs helyzet…

Új kullancsfajok is megtelepedtek hazánkban

Csak Vas megyében tavaly mintegy 68 bejelentett Lyme-kóros esetet regisztráltak a Kormányhivatal adatai szerint. A szakemberek a megelőzés fontosságára emlékeztetnek: a klímaváltozás és az enyhe telek hatására a kullancsszezon egyre hosszabbra nyúlik, az utóbbi időben pedig új kullancsfajok is megtelepedtek hazánkban.

Kullancsok elsősorban a lombhullató erdők aljnövényzetében élnek, de előfordulhatnak a bokrokon, megbújhatnak vizes területeken, nádasban és a szántóföldi növények között, továbbá városi parkokban, családi házak kertjeiben is. Az optimális hőmérséklet számukra a 18-25 fok, de már 3-5 fok felett keresik az áldozatukat, megkezdik a vérszívást, tehát egész évben számíthatunk a támadásukra - nyilatkozta Dr. Wächer Walter vármegyei tiszifőorvos a Vaol.hu-nak.

Both Gyula, a vasi kormányhivatal növényvédelmi szakügyintézője szerint a kémia és biológiai védekezésre nincs engedélyezett technológia, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy gondozott, növényvédelmi kártevők /levéltetvek/ elleni rendszeres védekezés mellett kevesebb kullancs fordul elő a kertünkben.

Mivel a kullancs nem növényvédelmi kártevő, valójában egyetlen növényvédő szer sem engedélyezett az irtására

A szakemberek ezért is a kiránduláskor vagy kerti munka végzésekor „a nadrág szárának zokniba húzását és a felsőruházat nadrágba tűrését”, valamint bőrre felvihető kullancsriasztó szer használatát, annak 3-4 óránként ismétlését javasolják. Kertünkben csökkenthetjük a kullancsok előfordulásának esélyét, ha a füvet rendszeresen rövidre nyírjuk, az avart pedig összegyűjtjük.

Lássuk csak, hogyan védekezhetünk a legtermészetesebben?

A kullancsok elleni védekezéshez számos természetes módszer létezik. Az Európában szélesebb körben elterjedt, betegséget okozó kullancsfajt (Dermacentor reticulatus) vizsgálva a nagy-britanniai Coventry Egyetem kutatói például 11 illóolajat találtak különösen hatékonynak a kullancs ellen:

  • Bazsalikom (Ocimum basilicum)
  • bergamot (Citrus bergamia)
  • szegfűszeg (Syzygium aromaticum)
  • citronella (Cymbopogon winterianus)
  • kakukkfű (Thymus serpyllum és Thymus ct.Thymol)
  • levendula (Lavandula angustifolia)
  • citromos eukaliptusz (Eucalyptus citriodora)
  • majoránna (Origanum majorana)
  • menta (Mentha piperita és Mentha spicata).

Házilag elkészíthető kullancsriasztók közül néhány hatékony lehet

  1. Citrom: Vágj fel egy citromot szeletekre és önts rá 2 dl forró vizet. A citrom illata taszítja a kullancsokat, így ez egy egyszerű és természetes megoldás.
  2. Almaecet: Az almaecet illata is hatékony kullancsriasztó. Készíthetünk belőle permetet vagy spray-t, amit bőrre vagy ruhára is kenhetünk.
  3. Borsmenta: A borsmenta szintén hatékony védelmet nyújt a kullancsok támadása ellen. Illóolaj formájában is alkalmazható.
  4. Levendula: A levendulás spray nem csak a kullancsokat, hanem a szúnyogokat is távol tartja. A levendula illata kellemes és természetes.
  5. Geránium (rózsamuskátli): A geránium illóolaja is hatékony kullancsriasztó. Kenhetjük bőrre vagy használhatjuk permetként.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a kullancsok körülbelül 100 receptorral keresik a számukra vonzó illatmolekulákat. A verejték vajsav tartalma, a tejsav, az ammónia és a szén-dioxid mind olyan anyagok, amelyeket kedvelnek. Vonzza őket az emberi hőkisugárzás is, kifejezetten a lágy, vékony bőrrétegű, melegebb testfelületeket, hajlatokat célozzák meg.

Végezetül következzék egy kis TikTok-os segítség a házi kullancsriasztó kikeveréséhez:

@zoldbolt #szúnyog #kullancs #riasztó ? ? Természetes megoldásra vágysz a szúnyogok és kullancsok ellen? Ezeket az illóolajokat érdemes választanod: - citronella (Cymbopogon winterianus) - citromos (vietnámi) eukaliptusz (Eucalyptus citriodora) - geránium (Pelargonium graveolens vagy asperum) - orvosi levendula (Lavandula angustifolia) - borsmenta (Mentha piperita) - ezt várandósok, terhesek és gyerekek kerüljék - indiai citromfű (Cymbopogon citratus) - bazsalikom (Ocimum basilicum) - szegfűszeg (Eugenia caryophyllus) - teafa (Melaleuca alternifolia) - atlaszcédrus (Cedrus atlantica) Készíthetsz belőlük alkohollal, vagy varázsmogyoróval és vízzel együtt spricnis flakonba keveréket, ezt bőrre és ruhára is fújhatod. Ha olajjal kevered el őket, roll-on üvegből a pulzáló pontokra is kenheted. Ha bolti biztonságos rovarriasztót keresel válaszd a citridiol (Eucalyptus citriodora természetes vagy szintetikus kivonata), vagy pikaridin hatóanyagú változatokat és kerüld a DEET tartalmúakat. (N,N-dietil-meta-toluamid) A DEET károsíthatja a műanyagokat, akár a ruhádat, cipődet is, ezért ezt csak nagyon erős kitettség, például trópusi területen való utazás esetén érdemes használni. Innen bátran választhatsz: https://www.zoldbolt.hu/Rovarriasztok Receptek: 1. változat: szórófejes flakon (avagy spricni, fufu, spray) 100 ml-s szórófejes flakon 2 ujjnyi alkohol 40 csepp geránium illóolaj 40 csepp citromillatú eukaliptusz illóolaj 40 csepp citronella illóolaj 40 csepp indiai citromfű illóolaj 10 csepp orvosi levendula illóolaj 10 csepp borsmenta illóolaj (ezt várandósok és szoptatós anyukák hagyják ki és gyerekeknél is hagyd el) 2. változat: Roll-on üveg 10 csepp citromillatú eukaliptusz illóolaj 10 csepp geránium illóolaj 5 csepp indiai citromfű illóolaj 5 csepp orvosi levendula illóolaj növényi olaj (például mandula, sárgabarackmag, jojoba) #szúnyogriasztó #kullancsriasztó #természet #kirándulás #vegyszernélkül #illóolaj #DIY #csináldmagad #szúnyog #kullancs #pikaridin #DEET #citridiol #repellent #bugrepellent ♬ eredeti hang - Zöldbolt

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kullancs

kullancsriasztó

természetes

bio