Ilyen se volt még: 7 magyar nőnek különleges emléket állítanak a vidéki füvészkertben

MTI   
  Megosztom
Ilyen se volt még: 7 magyar nőnek különleges emléket állítanak a vidéki füvészkertben

A Szegedi Tudományegyetemhez (SZTE) kötődő, kimagasló tudományos eredményt elérő nőknek állítanak emléket a szegedi füvészkertben, a Tudós nők ösvényének terveit szerdán Karikó Katalin jelenlétében mutatták be.


 

Az első női magyar Nobel-díjas azt mondta, szegedi biológus hallgatóként sokat jár az egyetemi füvészkertbe növénytant tanulni vagy csak gyönyörködni a természetben. A jelenlévő magyar és külföldi hallgatókhoz szólva úgy fogalmazott, reméli, a kiváló szegedi kutatónőket megidéző ösvény hamarosan az ő nevükkel bővül.

Bálint Erika, az ösvényt életre hívó Partiscum Club elnöke felidézte, az ötlet a szervezet tagjaiban egy Dóm téri séta során merült föl, amikor a nemzeti pantheonban körülnézve tudatosult bennük, hogy a haza nagyjainak emléket állító portrék között csupán egy női van, Mária Teréziáé. Pedig csak az egyetem története során szép számmal voltak olyan kutatónők, akik kiválóan művelték szakmájukat - hangsúlyozta az elnök.

Németh Anikó, a füvészkert igazgatója közölte, az ösvényt a történelmi rózsák gyűjteményének területén alakítják ki. A szobrokkal először hét kutatónőnek állítanak emléket Karikó Katalin mellett Banga Ilona biokémikusnak, Csapody Vera botanikusnak, Kopasz Mária festő- és grafikusművésznek, Ormos Mária történésznek, Wollemann Mária orvos, biokémikusnak és Gábor Aranka gyógyszerésznek.

A botanikai témájú és ihletésű kerámiaszobrokat Szűcs Eszter Anita tervezte, az alkotások pedig a Pataki Tiles Szegedhez közeli, újszentiváni műhelyében készülnek el a tervek szerint az év végére.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szeged

emlékmű

magyar

kutatók