Ezt minden kerttulajdonosnak tudnia kell: ezzel örökre elfelejtheted az ásást, kapálást és a gyomlálást

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt minden kerttulajdonosnak tudnia kell: ezzel örökre elfelejtheted az ásást, kapálást és a gyomlálást

A tavasz beköszöntével ismét egyre többen kezdik el a kerti munkákat, azért, hogy újra csodálatossá varázsolják környezetüket. A kert szempontjából az egyik legnehezebb kérdés a megfelelő talajtakaró megválasztása. A talaj megfelelő ápolása létfontosságú, mivel nagyban befolyásolja azt, hogy milyen lesz a zöldségtermés. A HelloVidék most összeszedett négy olyan talajművelő módszert, ami nemcsak, hogy kiváló tápláló erőt nyújt, hanem még a fagytól, és a különböző gyomoktól is megvédi a növényeinket, és mindamellett szabályozza a talaj hőmérsékletét is. Lássuk őket!

Mulcsolás

Mulcsolásnak azt nevezzük, mikor növényeink köré olyan anyagot szórunk, mely elbomlása után humusz jön létre. Mulcsolással megakadályozható a gyomnövények kifejlődése, a humusz pedig segíti a növények vízháztartását és javítja a talaj minőségét is. A talajtakarók anyagok gyűjtőnevén ismert mulcsnak sokféle fajtája ismert, azonban funkcióját tekintve egyik se különbözik a másiktól.

Ha takarva van a talaj, nem lesznek sárosak a növények és tiszták maradnak a termések. Ezért a gombabetegségek is kevésbé fenyegetik őket. A mulcs díszítőelemnek sem utolsó, gyönyörű díszkaviccsal pompásan néz ki otthonunkban.

Árak

Mr.Garden fenyőmulch (70l) (Praktiker)

  • 2.499 Ft / darab

CMI fenyőmulcs durva 1 x 50 l (OBI)

  • 1.999 Ft / darab

GARDOL - színes mulcs (50L, piros) Bauhaus

  • 2 990 Ft/tasak

Komposzt

A komposzt kiváló talajtakarót képez, amelynek segítségével tápanyagokban gazdag, megfelelő mennyiségű nedvességet biztosít a talaj számára. A komposzt egy szerves anyagokból, zöldhulladékból természetes korhadás-szerű bomlás által keletke igazi zöldhulladék, hiszen amellett, hogy segíthet a házi hulladék mennyiségének csökkentésében, a mesterséges talajjavító szereket is kiválthatjuk. Jó komposztanyagot lehet készíteni lekaszált fűből, lehullott levelekből.

Az egyes rétegeket másfél-két cm vastagon szórjuk meg jó minőségű földdel harminc centiméterenként pedig célszerű 5 cm vastag istállótrágyát tenni. A rendelkezésre álló szerves anyagokat folyamatosan rétegezzük. Az egyes rétegeket tapossuk meg. Az elkészült halmot fűvel, szénával takarjuk. Ha száradna a halom, öntözzük be esővízzel. Ha a környékben bőven van csalán, cickafark, érdemes belőlük levágni és ebből is a halomba tenni. Az új rétegbe mindig tegyünk zöld növényi részeket is

Szalma

A szalma talajtakarás környezetkímélő, meggátolja a gyomosodást, különösen megfelel erre a célra a lucerna vagy komposztált széna. A gyomosodás elleni védelmet fokozza, ha a talajra a mulcsozás előtt újságpapír réteget terítünk. A szalma megakadályozza a talajeróziót, hűvösen tartja a talajt, csökkenti a párolgást, tartja a nedvességet.

Ezáltal az öntözés gyakorisága is csökkenthető. A talajba keverés után a bomlás azonnal megkezdődik. Ha megfelelően végezzük ezt a folyamatot, a talajban elbomló növényi maradványok javítják a talajok szerkezetét és még porózusabbá teszik azt.

Kakaóhéj

A kakaóhéj népszerű talajtakaró, kerti mulcsként a kakaóhéjat a talaj előkészítésére és a talaj lazítására használják. A kakaóhéjak erősítik a talajt és a növényeket, és teljes természetes műtrágya nitrogénnel, foszforral és káliummal. A kakaóbab héj könnyű, nem fújja el a szél.

A kakaóhéj körülbelül 2,5% nitrogént, 1% foszfátot és 3% hamuzsírt tartalmaz. Egyik szint sem túl magas, és minden szerves talajtakaró lassan, idővel lebomlik, anélkül, hogy károsítaná a növényeket, amíg vékony rétegben lerakják őket. A kakaóhéj egyetlen hátulutője, hogy mérgező a kutyák számára, ezért gondos körültekintés igényel.

Forrás: familyhandíman.com

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kert

talaj

talajmunka

mucsolás