Elképesztő, mi mindenen tudunk stresszelni karácsonykor

HelloVidék 2018. december 21. 13:00
Felmérést végeztek, ki, miért aggodalmaskodik karácsonykor, egészen elképesztő eredmények születtek. A nők továbbra is aggodalmasabbak karácsonykor, mint a férfiak, az ajándékozás miatt azonban mintha csökkenne a feszültség, a szorongást inkább az ünnepek utánra tartogatjuk – többek közt ez is kiderül abból az országos, reprezentatív kutatásból, amit a Policy Agenda készített.

A kutatásából kiderül, a karácsonyt a magyarok több mint negyede stresszes időszakként éli meg. A nőknek csupán 45%-a mondja magáról, hogy egyáltalán nem stresszes az ünnepek miatt, míg 29%-uk úgy érzi, hogy valamennyire vagy nagyon stresszes. A férfiaknak közel fele szintén nem idegesíti fel magát az ünnepeken.

Szakemberek szerint a legjobb, ha előre megtervezünk minden teendőt.

Ha mégis eluralkodik rajtunk a karácsonyi kórság, az főként nem a karácsonyfa vásárlás vagy a rokonok miatt van, hanem a giccses zenéktől.

A giccses zenék és a pénztelenség után a „kinek, mit vegyek” kérdése folytatja a karácsonyi idegeskedést. A férfiak itt is lazábban veszik az akadályt, a megkérdezett 7 százaléka aggódik amiatt, eltalálta e az ajándékot.

Ünnepek után sem nyugszunk meg, ekkor előjön, hogy kevesebbet tudunk együtt lenni a családdal illetve a megcsappant anyagiak idegesítik a magyarokat.