Fele annyi gyümölcsöt esznek a magyar fiatalok, mint az idősebbek

HelloVidék 2018. december 21. 09:00
A fiatalok körében nem túl népszerűek a hazai gyümölcsök. Felmérések szerint a nyugdíjasok kétszer annyi zamatos gyümölcsöt fogyasztanak, mint az unokáik. A tendencia riasztó - írja a baon.hu.

A portálnak Farkas László, a Bács-Kiskun megyei agrárkamara alelnöke elárulta, hogy egyre kevésbé éri meg gyümölcsöst fenntartani, ezért a mai napig csökken az almások területe, az elmúlt 26 évben mintegy felére redukálódott. Ennek több oka lehet: munkaerőhiány, klímaváltozás, de a gyümölcságazatban késlekedő áfacsökkentés, valamint a feldolgozó, a szaporítás és az integráció hiánya is jelentős tényező.

Az áruházakban már 300-400 forintért árulják az alma kilóját, amit 100 forint alatti áron vásárolnak fel a termelőktől. Tavaly 50 forintért vásárolták fel az ipari almát, idén ennek a feléért sem kelt volna el. Farkas László szerint 180 forint lenne a reális az alma kilónkénti árának, mivel ebből a gazdák - megélhetésük mellett - fejleszteni is tudnák a gazdaságukat.

A hazai almatermés bőséges, és mivel csökkent az igény az alma iránt, bőven kielégíti a fogyasztók igényeit. Idén 250 ezer tonna gyümölcs termett az országban, vagyis minden lakosra 25 kiló jutott volna az évben. Ezt a mennyiséget lebontva két kiló gyümölcs jutna egy főre egy hónapban, azonban az a helyzet, hogy

A KSH adatai szerint az idősek évente 17,2 kg, míg a 25 év alattiak évente csupán 7 kg almát fogyasztanak. Szembetűnő, hogy főként az idősebb korosztály fogyaszt több gyümölcsöt. Ha nem csak az almát nézzük, hanem az összes gyümölcsmennyiséget, akkor a magyar átlag 48,8 kg egy évben, ebből a 25 év alattiak fogyasztása 35,2 kg-ot tesznek ki, míg a 65 év felettiek több mint a dupláját, 72,3 kilogrammot fogyasztanak.