Elkeserítő adatok: minden ötödik ember szenved az alkoholfogyasztástól

hvg.hu 2019. február 26. 09:02
Hazánkban a sör és a tömény a nyerő, és minél iskolázottabb valaki, annál nagyobb a valószínűsége, hogy hetente a pohár fenekére néz. Az európaiak ötödének gondot jelent saját vagy mások alkoholizmusa - írja a hvg.hu.

A portál szerint az európaiak nagy része igen gyakran néz a pohár fenekére, és a magyarok sem kivételek ez alól. Az Európai Bizottság felmérte, milyen gyakran fogyasztunk alkoholt, és ennek milyen negatív hatása van ránk és a környezetünkre.

A sztereotípiák alapján az alacsonyabb társadalmi státuszúak isznak többet, azonban az uniós felmérés erre erősen rácáfolt:

A 17 Európai Uniós országban végzett felmérés rávilágított, hogy a megkérdezettek 42 százaléka minden héten iszik. A férfiaknál ez az arány 57 százalék, míg a nők 29 százaléka néz hetente a pohár fenekére. Elképesztően nagy a szórás: a legrosszabb arány Bulgáriában van 70 százalékkal, míg Litvániában csak 28 százalék ugyanez. A magyarok 30 százaléka nyilatkozta azt, hogy nem bír ki egy hetet alkohol nélkül.

A naponta ivók hazánkban 4 százalékra rúgnak, ami körülbelül 200 ezer embert érint. Ennél azonban magasabb lehet ez a szám. A magyarok a túlzott lerészegedéstől sem riadnak vissza, a lakosság egyötödénél megesett, hogy a megelőző évben átestek a ló másik oldalára.

A felmérés szerint a magyarok leginkább sört és töményt isznak, és egyre hamarabb próbálják ki az alkoholt. Minden 4-5. ember már 14 évesen túl volt az első alkoholfogyasztáson, az első berúgás pedig átlagosan 17 évesen esik meg a magyaroknál.

A tanulmány nemcsak az alkoholfogyasztás gyakoriságát vizsgálta, hanem azt is, hogy milyen hatása van a alkoholfogyasztóra és a környezetére. A felmérés készítői leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevők megtapasztalták-e valamelyiket a következők közül:

  • bűntudat az ivás után;
  • elfelejtettek valamit, amit családtagjuk, vagy barátjuk ivás közben mondott;
  • az alkohol miatt nem csinálták meg, amit elvártak tőlük;
  • néha ébredés után azonnal a pohárhoz nyúltak.

A családtagoktól és a barátoktól pedig azt kérdezték, hogy az elmúlt egy évben előfordult-e velük, hogy

  • fizikai vagy verbális bántalmazás áldozatai lettek;
  • komoly vitába keveredtek;
  • olyan sofőrrel utaztak együtt egy autóban, aki túl sokat ivott;
  • közlekedési balesetük volt, mert a sofőr túl sokat ivott;
  • nem érezték magukat biztonságban egy nyilvános helyen (a tömegközlekedést beleértve) mások alkoholfogyasztása miatt.

A felmérés szerint az Európai Unió lakosságának 18-19 százaléka szenved a saját vagy mások alkoholfogyasztásától.