Súlyos szakorvosi látlelet: 900 ezer alkoholista is lehet Magyarországon

Nagy Boglárka   
  Megosztom
Súlyos szakorvosi látlelet: 900 ezer alkoholista is lehet Magyarországon

Többféle szám, adat és különböző statisztika napvilágot látott már arról, hogy mekkora az alkoholisták aránya Magyarországon. A számokon túl egy fontos közös pont mindegyikben van, a megoldás keresése. Az ország legnagyobb pszichiátriai intézményének, a Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház telephelyi orvosigazgató-helyettese válaszolt a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Az alkoholizmus az egyik legkomolyabb szenvedélybetegség, amely nagy mértékben érinti hazánkat is. A gyógyításhoz szükséges szakember segítsége is. Az Egészségügyi Világszervezet felmérése alapján hazánkban évente 12,3 liter alkoholt iszik egy fő, ez két literrel több az európai átlagnál. Dr. Erdélyi Ágnes a HelloVidéknek leszögezte, ez bizony nagyon magas számnak számít.

Nagyon nehéz a mértéket megmondani, hogy mi az, ami nagyon soknak számít. Természetesen azért beszélünk valamilyen számokról, ugyanis ez mindenkinek más, mindenki a saját maga ivási szokásaihoz képest vizsgálja ezt, de azt mondjuk, hogy az számít soknak, amikor már függőség alakult. Tehát testi, illetve lelki függőség jelenik meg a rendszeres alkoholfogyasztástól. Ez már egy kis mennyiség rendszeres elfogyasztása után is kialakulhat, tehát, hogy ha valaki naponta kettő sörnél többet iszik egy éven át minden nap vagy valaki egy fél liter bornál többet iszik egy éven át minden nap vagy négy centiliter tömény italnál, a szervezete függővé válhat az italfogyasztástól

- magyarázza a doktornő.

Az is alkoholizmushoz vezethet, ha valaki nem minden nap iszik, hanem úgynevezett rohamivásos, nagyivásos időszakokat tart. Az is egy rendszer lehet, ha valaki csak minden pénteken és szombaton fogyaszt alkoholt, azt viszont olyan szinten, hogy másnap nem is emlékszik arra, hogy mi történt a buli egy bizonyos pontjától kezdve.

Sajnos eléggé az élen állunk az alkoholisták számát és az elfogyasztott alkoholmennyiség tekintetében is. Európában nem mi vagyunk a vezetők, vannak nálunk többet ivó országok is, de nagyon komoly probléma Magyarországon az alkoholfüggőség. Egyrészt a szemlélet, alkoholt mindenki iszik, benne van a kultúránkban. Vannak helyzetek, amihez hozzátartozik egy koccintás és azzal nincs is semmi probléma. A probléma ott van, amikor ez nem csak, hogy mindennapossá válik, hanem amikor nagyon fiatalok kezdenek el rendszeresen alkoholt fogyasztani vagy amikor valaki nem veszi elég komolyan, hogy kontrolvesztő. Ez azt jelenti, hogy addig iszik, amíg már nem emlékszik rá, hogy mi történik vele. Ez nagyon komoly egészségkárosodáshoz vezethet a későbbiekben

- emelte ki a telephelyi orvosigazgató-helyettes.

A felmérések alapján azért sem lehet pontos számokat tudni arról, hogy hány alkoholista van magáról, mert - ahogy Dr. Erdélyi Ágnes mondja - ki tartja saját magát alkoholistának? Mindig a másik iszik sokat, én nem. Többnyire legalábbis ezt a választ szokták kapni. Sok féle adatból próbálják megbecsülni a függők számát egy országban, hazánkban megközelítőleg hatszáz-hétszáz-nyolcszáz vagy akár kilencszázezres nagyságról is beszélhetünk. A függőséget számtalan dolog kiválthatja.

Nagyon leegyszerűsítve azt mondjuk, hogy szokás, hozzászokás, rászokás és máris kialakult egy függőség. Ennél azért lényegesen összetettebb a függőség kialakulása, de természetes, hogy az a társaság, az a környezet, ahol valaki rendszeresen szokott inni vagy rendszeresen kontrollvesztő, az meghatározza azt a fajta viselkedést, hogy minden hétvégémet hogyan töltöm, hogy valójában minden hétfő másnaposan vagy a józanodás állapotával indulnak és mire kijózanodik, az illető, addigra újra kezdődik a hétvégi buli. Minden fajta olyan probléma, ami a személyiségét bántja, nehezebben tud megküzdeni vele az illető, az vezet valamilyen megoldáshoz. Az alkohol, mi szakemberek azt mondjuk, hogy egy maladaptív megoldás, vagyis hát megoldás, hiszen, ha feszült vagyok, mert felidegesített a feleségem, vagy ideges vagyok a gyerekre vagy utálom a főnökömet vagy a munkahelyemet és megiszom valamennyi alkoholt, akkor lazább leszek, oldja a szorongást, oldja a feszültséget. Tehát az aktuális érzésre, amit akkor érez az illető, lehet egy megoldás. Az a baj viszont, hogy az alkohol gyorsan lebomlik, gyorsan csökken az a szorongásoldó hatása - ha csak ennél az egy tulajdonságánál maradunk - és egyre nagyobb mennyiséget kell meginni ahhoz, hogy ugyan annyi ideig, ugyan olyan mértékű hatást tudjon elérni

- tisztázza Dr. Erdélyi Ágnes.

Azért is nevezik ezt rossz adaptációról ebben a problémamegoldásban, mert rövid időn belül már az alkohol és a függőségi tünetek és a sóvárgás fogják diktálni azt a kényszert, hogy meg kell inni egy bármilyen italt, legyen az egy sör, bor vagy egy feles vodka. Nehéz azonban megállapítani ennek a kezdetét is, nem lehet egy vonalat húzni, hogy tegnap még nem voltam alkoholista, ma már viszont az vagyok. A kialakulás általában egy hosszas folyamat, ami szinte észrevétlenül megy át a szociális ivásból a függőségig.

A környezet hamarabb felismeri, hogy probléma van vagy legalábbis azt észleli, hogy az illető, ha rendszeresen iszik, hogyan vonja ki magát a szociális szerepeiből vagy hogyan húzódik vissza, milyen fajta problémák jelennek meg a mindennapokban. Az illető a legtöbbször azt a választ adja a családnak, hogy ‘ha akarnék leszoknék’, ‘más többet iszik’, ‘ellátom én a munkámat’, ‘ittasan nem megyek dolgozni’, de sokféle lehet még ez a válasz. Nehezen szokta maga az egyén felismerni, nagyon sokszor valamilyen olyan eset után kerülnek be hozzánk, amikor jól leissza magát az egyén és összeszedik valahol, mert annyira rosszul van és amikor magához tér a sürgősségi osztályon, akkor már ott vannak a megvonásos tünetek és átküldik az addiktológiára. Történhet valamilyen családi probléma, nagyobb dühkitörés, indult, ami miatt bekerülnek, de van, hogy a család vagy a munkahely kényszeríti. Azt mondják neki, hogy jó munkás van, kedvelünk, nem akarunk megválni tőled, de gyógyíttasd magad, mert szerintünk van valami függőséged. Vannak már olyan munkahelyek, akik felelősséggel felvállalják ezt a problémát

- közölte a doktornő.

A Sántha Kálmán Szakkórházban egy összetett szemlélet mentén kezelik a beteget, először van egy rövid gyógyszeres szakasz, amikor az akkut megvonásos tüneteket kezelik, erre azért van szükséges a szervezetnek, hogy ne legyenek súlyosabb szövődmények vagy már azokat a meglévőket kezeljék, amelyeket az alkoholfogyasztás váltott ki. Száraz állapotban - tehát amikor már napok óta nem ivott alkoholt az illető - sokszor előkerülnek pánik vagy szorongásos betegségek, depressziós tünetek, amelyek társulnak a függőséghez, a szakembereknek párhuzamosan ezzel is foglalkozniuk kell.

A gyógyszeres terápia után hamar elkezdik a csoportfoglalkozásokat, itt nagyon sok lehetőség közül tud választani az illető, van például edukációs program, de van olyan is amivel a visszaesés megelőzésével kapcsolatos technikákat sajátíthatják el. Dr. Erdélyi Ágnes azonban kiemelte, hogy ezek a gyógymódok elhatározás nélkül nem segítenek.

Azt hiszik, hogy ha bejönnek és részt vesznek egy alkohol elvonó kúrán - bár én nem is szeretem ezt a megfogalmazást - és utána minden megy a maga útján. Az alkoholfüggőségből való gyógyulás az egy felépülési folyamat, mint ahogy a kezdete sem egy éles vonal, úgy a gyógyulás sem az. Ennek is nagyon sok feltétele van. Az első lépés, hogy az illető meg akarjon gyógyulni, mert mindaddig, amíg csak a család akarja, addig különböző játszma-helyzetekbe megyünk bele. Először azt mondja, hogy igen, meggyógyulok, aztán csak széttárja a kezét, hogy tessék bent voltam a kórházban, mégsem tudtak rajtam segíteni

- tette hozzá a szakember.

Hetente egyszer egy hozzátartozói csoportterápiát is tartanak a Sóstói úti kórházban Nyíregyházán, ahova azokat a rokonokat várják, akiknek a családtagjai még nem kezdték el a gyógyulási folyamatot és szeretnének olyanokkal beszélgetni, akik viszont már igen. Tőlük kaphatnak tanácsokat, hogy hogyan segíthetnek a függőségben szenvedő hozzátartozóikon.

Megnyugtatok mindenkit, le lehet szokni, de mindig két tényező nagyon fontos hozzá, egy belső és egy külső. A kezdeti lépésekben a külsőhöz támogatás nagyon-nagyon fontos

- zárta a beszélgetést Dr. Erdélyi Ágnes.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hellovidék interjú

alkohol

alkoholfogyasztás

alkoholizmus

függőség

detox

pia