Bajban a jövő nemzedéke: mindenkit megmérgez az élelmiszeripar

infostart.hu 2019. augusztus 6. 17:01
Egyre többen szenvednek ételintoleranciában, ezért pedig a modern életforma és a modern élelmiszeripar a felelős – nyilatkozta az InfoRádiónak Tamasi József belgyógyász szakorvos.

Intolerancia és allergia esetén az emberi szervezet eltérő fehérjékkel képez ellenanyagokat, előbbi tünetei ugyanakkor hasonlóan kellemetlenek tudnak lenni: közérzetromlás, gyomorégés, emésztési zavarok, haspuffadás, reflux előtünetek, fejfájás, mondta Tamasi József belgyógyász. Ezek hosszútávú ismétlődése pedig krónikus betegségek kialakulásához vezethet, tette hozzá a szakember.

Bár az ételek különböző összetevőire való érzékenység korábban kevésbé volt jellemző az emberekre, az utóbbi pár évtizedben megfigyelhető élelmiszeripari és életmódbéli romlás kezd beérni. Ennek következményeként olyan bajok jelennek meg, amik korábban nem voltak, és ez egyre gyakoribb: ha nem lesz változás, pár évtizeden belül szinte mindenki autoimmun beteg lesz, mondta el a szakember.

A növényi és állati fehérjéknek az intoleranciája a legjellemzőbb, például a glutént nagyon rosszul viseljük, aminek a mértéke az élelmiszerekben ugrásszerűen megnövekedett.

Egyébként is egy, az ember számára méregről van szó, amire bizonyos szintű toleranciával rendelkeztünk, de annyira el lett rontva a pékáruknak a minősége, hogy azt már a szervezet nem képes kivédeni.

– mondta Tamasi József.

Lehetséges az, hogy valaki még idejében változtasson az étrendjén, bár ehhez jóval nagyobb jelentőséget kellene tulajdonítani a táplálkozásbéli, élelmiszeripari felvilágosításnak, valamint az elváltozások, érzékenységek korai labordiagnosztikájának. A szakorvos szerint nem normális dolog az, ahogyan az ember néhány évtized alatt ilyen óriási fordulatot tett a táplálkozásában, amit évezredek alatt egész másképp szokott meg a szervezet.