11 titkos recept: ezekkel az italokkal sokáig elkerülheted az öregedést

HelloVidék 2019. október 25. 15:00
A megfelelő életmóddal sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért, sőt, még az öregedés jeleit is elodázhatjuk, ha olyan ételeket és italokat fogyasztunk, melyek hozzájárulnak a fiatalos kinézethez. Összeszedtük, mely italok segítenek fenntartani a test és a lélek egészségét: ha ezeket iszod, biztosan nem lesz sokáig gondod a ráncokkal!

Az öregedés elkerülhetetlen: a haj őszül és egyre ritkább lesz, a bőrön foltok jelennek meg és előbukkannak a ráncok. Bár az öregedést nem lehet lelassítani, annak jeleit el lehet rejteni az egészséges életmód fenntartásával. Annak érdekében, hogy a test fiatalos, az elme pedig éles legyen, a Bright Side összegyűjtött 11 italt, amely segíthet lelassítani az öregedés jeleit.

1. Kávé

Bár a kávét sokan olyan italnak tartják, mely nem túl előnyös az emberi szervezetnek, újabb kutatások rávilágítottak, hogy ezen feltévesek nagy része hamis. Az új vizsgálatok szerint a koffein megvédi a testet a krónikus gyulladásoktól, mely az öregedéssel járó egyik legáltalánosabb probléma. A kávéfogyasztás emellett csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát is.

2. Görög joghurtos-gyümölcsös turmix

Ha gyümölcsöket adsz a joghurtodhoz, akkor egy rendkívül finom és tápláló öregedésgátló turmixot kapsz. Ha a banánt választod, nem nyúlsz mellé: az érett banánban található pektinek szabályozzák a test cukorszintjét, valamint elősegíti a káros toxinok eltávolítását a testből, ami elengedhetetlen az öregedési folyamat lelassításához. Amennyiben bogyós gyümölcsöket adnál a turmixodhoz, akkor is jól döntesz, mivel a bogyók gazdag C-vitaminforrást nyújtanak, mely a bőr rugalmasságához és ragyogásához járul hozzá.

3. Vörösbor

A túlzott alkoholfogyasztás súlyosan károsíthatja a májat, ezáltal a sok alkoholt fogyasztó emberek idősebbnek tűnhetnek a koruknál. A mérsékelt borfogyasztás azonban számos előnnyel járhat: csökkenti a gyulladást és az öregedéssel járó egészségügyi gondokat. Férfiak esetén kettő, nők esetén pedig napi egy pohár borral megelőzhető a demencia és az Alzheimer-kór, azonban arra érdemes figyelni, hogy a fogyasztott ital vörösbor legyen, mert az jótékony rezveratrolt tartalmaz.

4. Víz

A felnőtt emberi test közel 70 százaléka víz, ezért a szervezet hidratáltsága érdekében fontos, hogy folyamatosan fogyasszunk folyadékot. Megfelelő hidratáció nélkül a bőr kiszáradhat, ráncosodhat és idősödhet. Az ivóvíz elősegíti a káros toxinok kiszivárgását a testből, ezáltal friss és fiatal kinézetet biztosít.

5. Tea

A zöld tea rengeteg öregedésgátló antioxidánst tartalmaz, mely megakadályozza a ráncosodást és fokozza a sejtek anyagcseréjét. Különböző tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak zöld vagy fekete teát, jelentősen csökkent a szívbetegség kockázata.

6. Céklalé

A cékla gazdag nitrátforrás, mely egy 2011-es tanulmány szerint fellendíti az agy elülső lebenyének véráramát, csökkentve ezzel a demencia és az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás esélyét. A céklában található antioxidánsok emellett hatékonyan küzdenek a ráncok ellen.

7. Mandulatejes smoothie banánnal és avokádóval

A mandulatej A, D és E-vitaminokat tartalmaz, melyek segítik a bőrt egészségesen és fiatalosan tartani. Emellett gazdag kalciumban és fehérjékben is, melyek a köröm és a haj egészségében, erősségében és rugalmasságában játszanak fontos szerepet. Az avokádó olyan telítetlen zsírsavakkal rendelkezik, melyek biztosítják a bőr ragyogását, a banán pedig A, B és E-vitamin tartalmának köszönhetően segít megőrizni a bőr egészségét.

8. Grapefruitlé

Az emberi testnek C-vitaminra van szüksége a kollagén előállításához, mely növeli a bőr rugalmasságát. A grapefruit rendkívül gazdag C-vitaminban, ezért egy pohár grapefruitlé fogyasztása nemcsak a ráncok csökkentését, hanem a bőr fiatalabbá válását, a sérült bőr helyreállítását és a bőr pigmentációjának kezelését is elősegíti.

9. Kókusztej

A kókusztej rendkívül gazdag ásványi anyagokban és elektrolitokban, melyek nélkülözhetetlenek az aminosavak, lipidek és szénhidrátok egészséges anyagcseréjéhez,valamint az ételekből származó tápanyagok eloszlásának javításához. A kókusztej tartalmaz egy citokinin nevű növényi hormont is, mely természetes antikarcinogén, a rákos sejtek burjánzásának megakadályozása mellett pedig elősegíti az egészséges sejtek növekedését.

10. Aloe vera gél

Az aloe vera gél rengeteg aminosavat és tápanyagot tartalmaz, melyek elősegítik a szervezet kollagéntermelésének fokozását. A gélben található antioxidánsok fokozzák a bőr regenerálódását, emellett elősegítik a bőr rugalmasságának megőrzését.

11. Tej

Kutatások szerint a harmincas éveinktől kezdve évente elveszítjük az izomtömegünk 0,5-1 százalékát. Ezenkívül az izom ereje évtizedenként 12-15 százalékkal csökken. A leucin – az emberi test 9 aminosavának egyike – képes hatékonyan megfordítani ezt a tendenciát. Ez az aminosav nemcsak az izomnövekedéshez járul hozzá, hanem a vércukorszint szabályozásában és a sebgyógyulásban is segít. A tej tejsavófehérjét is tartalmaz, mely kiváló leucinforrás.