Fantasztikus égi jelenség érkezik: ekkor fürkészd az eget, ha nem szeretnél lemaradni róla

HelloVidék 2020. augusztus 11. 11:07
Nagyjából a július 17. és augusztus 24. közötti időszakban találkozhatunk a Perseus-ikerhalmaz vidékéről érkező Perseida meteorokkal, amelyek gyorsak és sárgás színűek. Most kiderül, mikor lehet elcsípni a legtöbb tűzgömböt.

Augusztus a csillaghullás hónapja, ilyenkor érkeznek meg a Perseidák, vagyis a Perseus csillagkép felől érkező meteorok, amik az év egyik leginkább megbízható és leglátványosabb meteorrajának számítanak. Nagyjából a július 17. és augusztus 24. közötti időszakban találkozhatunk a Perseus-ikerhalmaz vidékéről érkező Perseida meteorokkal, amelyek gyorsak és sárgás színűek. A fényesebb meteorok gyakran hagynak másodpercekig, percekig megmaradó nyomot, írja az Időkép.

A Magyar Csillagászati Egyesület tájékoztatása szerint idén nem lesz túl nagy szerencsénk a Perseidákkal, hiszen maximumuk magyar idő szerint augusztus 12-én, szerda délután 3 és 6 óra közé esik, ami a hazai észlelők számára nem kedvező.

A Hold ugyanakkor idén nagy fényszennyezést jelent a Perseidák maximumának idején, az utolsó negyed ugyanis augusztus 11-ére esik, emiatt viszonylag erős fénnyel kell számolniuk a hullócsillag-vadászoknak.

Címlapkép: Getty Images