Az időjárás ősszel nagyon szeszélyes, éppen ezért kell több fronton is támogatni a szervezetünket, hogy ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben. Lássuk, mit tehetünk egészségünk érdekében.
Oltások
Október 20-ától lesz elérhető a háziorvosi rendelőkben az influenza elleni térítésmentes védőoltás
- közölte Müller Cecília, országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön. Mint mondta, a kétféle oltóanyag egyike a 6 és a 35 hónapos kor közötti kisgyerekeknek adható, ebből négyezer adag áll majd rendelkezésre. A másik a felnőtteknek szánt oltóanyag, amelyből a 3 és 12 év közötti gyerekek fél adagot kapnak. Kihangsúlyozta azt is, a legfontosabb, hogy az egészségügyi szempontból leginkább sérülékeny krónikus betegek és a 60 év felettiek, valamint az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói, lakói beoltassák magukat.
Szintén térítésmentesen juthat hozzá az influenza elleni védőoltáshoz mindenki más is, aki élni akar ezzel a lehetőséggel.
Vitaminok
Az országos tisztifőorvos korábban beszélt arról is, hogy a betegségből felgyógyultak egy része tartós fáradtságérzést tapasztal. Őket rehabilitációs tervvel segítik régi egészségi állapotuk helyreállításában, ezért vitaminok, különösen a D-vitamin szedését javasolják számukra.
Viszont a vitaminok szedésével kapcsolatban óvatosságra intenek a szakemberek. Nem érdemes minden praktikát bevetni annak érdekében, hogy "felturbózzuk az immunkrendszerünk", ha egészségesek vagyunk, mivel ezzel az ellenkezőjét érhetjük el. Ha túlzásba visszük a vitaminok szedését, és valakinek tényleg a normálisnál magasabb fokozaton működik az immunrendszere, az egyáltalán nem egy kellemes dolog. A túlságosan aktív immunválasz általában olyan dolgokkal jár, hogy a szervezet vírusként érzékelve elkezdi megtámadni a saját szöveteinket és szerveinket. A Pénzcentrum korábbi cikkében olvashattunk arról, hogy nem csak a D- és a C-vitamin, valamint a cink szedése a fontos, de például a fehérjék is, mert ezek építik fel a sejteket, tehát az immunrendszerünk antitestjeit is.
Táplálkozás
Hogy megőrizzük egészségünket a hidegebb hónapok alatt, fontos a táplálkozásunkra is odafigyelni. A kiegyensúlyozott étkezés részét képzik a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, diófélék, magvak és teljes kiőrlésű gabonák. Viszont nem mehetünk el a fűszernövények jótékony hatásai mellett sem.
Ahogy a gyógynövények, úgy a fűszernövények is kiegészíthetik és fontos részei lehetnek az étkezéseinknek. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhányat azok közül, amelyeket érdemes frissen felhasználni főzés során és rendszeresen fogyasztani.
1. Bazsalikom
A bazsalikom számos konyha alapanyaga - illatos, és általában a gyógynövények királyaként emlegetik. A bazsalikomnak sokféle fajtája létezik, ráadásul nyár végétől ősz közepéig van szezonja, így mindig érdemes frissen használni.
2. Menta
A menta évelő fűszernövény, gyümölcsös, friss és aromás íze van. A menta nemcsak az emésztésnek kedvez, de segít a gyomorbántalmak kezelésében is.
3. Petrezselyem
A petrezselyem egy ízes fűszernövény , amely segíti a szervezet méregtelenítését. Nagy mennyiségű C-vitamin tartalmaz és tele van fehérjével. Ezenkívül könnyen emészthető, összehasonlítva más rostban gazdag zöldségekkel, például a kelkáposztával.
4. Zsálya
A zsálya évelő gyógynövény, fás szárú, kék és lila virágú, rendkívül aromás növény. Számos előnye között szerepel az a képessége, hogy segíti az agyműködés javítását, csökkenti a testben jelentkező gyulladásokat, segít megelőzni a krónikus betegségeket, hozzájárul a megfelelő emésztést, növeli a csontok egészségét és erejét, sőt segít a cukorbetegség megelőzésében.
5. Rozmaring
A rozmaring tele van antioxidánsokkal és vitaminokkal, természetes gyulladásgátló és antiszeptikus vegyületeket tartalmaz. Emellett számos ásványi anyagot tartalmaz, például vas, kálium, mangán, réz, magnézium és kálium.
Címlapkép: Getty Images