Siralmas a helyzet: hamarosan a Tiszát is eléri a Romániából érkező nehézfémszennyezés (video)

MTI 2021. február 18. 12:10
A Szamosból Csengernél csütörtökön hajnali 2 órakor vett mintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja volt határérték feletti - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Ahogy a reggeli órákban a Hellovidék is megírta, Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) friss közleménye szerint a Szamost érintő vízszennyezés monitorozásáért a katasztrófavédelem helyszíni méréseket és akkreditált laboratóriumi vizsgálatokat hajt végre. A mintavételezés és laboratóriumi vizsgálat folyamatos - tették hozzá.

A Szamos folyón Csengernél vett első vízminta-eredmények azt mutatják, hogy az országot ma hajnali 1-kor elért szennyezés cianidot nem, ugyanakkor több nehézfémet (nikkel, cink, króm, réz) is emelkedett koncentrációban tartalmaz.

A Szamoson és a Tiszán a mintavételezés folyamatos, nyomon követjük a szennyezéscsóva hosszát és levonulását, elemezzük a sebességét, valamint a hígulását a Tisza- és Bodrog-befolyásoknál, a laboratóriumi eredmények segítségével pedig ellenőrizzük a terhelés mértékét. Az elsődleges cél, hogy a nehézfémek a mederből ne kerüljenek ki a hullámtérbe, illetve ne jussanak be a vízhasználatba, így a lehető legkisebb mértékben érjenek élő szervezetet.

- írják.


Az előrejelzések alapján a szennyezés a Szamosból a Tiszán Vásárosnaményba feltehetően ma kora délután, míg Tokajba, illetve Tiszalökre február 20-án szombaton érkezik. Azzal számolunk, hogy a Bodrog magas vízhozama miatt a hígulás mértéke Tiszalöknél már olyan mértékű lesz, hogy a szennyezés megszűnik, az ártalmas komponensek mennyisége a határértékek alá süllyed. A laboratóriumi eredmények függvényében, amennyiben szükséges, a védekező intézkedéseket a Tisza további szakaszra is kiterjesztjük.

Címlapkép: Getty Images