Szenzációs felfedezés: közel a zalaegerszegi fő téri fotó rejtélyének megoldása

HelloVidék 2021. április 27. 19:00
A tavalyi évben nagy szenzációt keltett Zalaegerszegen az a hír, hogy Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum fotótörténésze felfedezett egy dagerrotípiát a párizsi Fotográfiai Társaság gyűjteményében. A képen Zalaegerszeg főtere látható egy piaci napon. Mostanra további izgalmas tények derültek ki a fotóról.

A tavalyi évben nagy szenzációt keltett Zalaegerszegen az a hír, hogy Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum fotótörténésze felfedezett egy dagerrotípiát a párizsi Fotográfiai Társaság gyűjteményében. A képen Zalaegerszeg főtere látható egy piaci napon, az Arany Bárány vendégfogadó emeleti ablakából fényképezve. Az egykori városháza sarkán pedig egy jól olvasható cégtábla, Anisits Pál vegyeskereskedésének cégére tűnik fel, amely a készítés helyének meghatározását segítette - olvasható a Göcseji Múzeum közleményében.

Az értékes fotográfia tanulmányozása azonban arra nem adott pontos választ, hogy ki és mikor készítette a felvételt. Csak annyit sikerült megállapítani az ezüstlemezbe ütött mesterjegy alapján, hogy az ismeretlen dagerrotipista 1845 után kapta lencsevégre az egerszegi piacteret.

Néhány hete új információhoz jutott Béres Katalin, a Göcseji Múzeum történész-főmuzeológusa. Ebben nagy segítségére volt Gajda Péter, a székesfehérvári Teleki Blanka gimnázium magyar-latin szakos tanára. A kutatók azt feltételezik, hogy a Zalaegerszeg főterét ábrázoló különleges fotográfia készítője az az Auguste de Gerando, aki könyveivel, s az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején tett diplomáciai szolgálatával segítette Magyarországot. Rövid életét élt, 1849 decemberében hunyt el- de erről az alábbi blogbejegyzésben olvashattok részleteket.

A címlap illusztráció, forrása: Fortepan