Milyen rizs hány kalória? Ennyi a főtt rizs kalória, a basmati rizs kalória, a jázmin rizs kalória és a barna rizs kalória tartalma

HelloVidék 2021. május 29. 10:30
Főtt rizs kalória értékek: basmati rizs kalória, jázmin rizs kalória. A barna rizs hány kalória (10 dkg rizs hány kalória, 100g rizs hány kalória)? A puffasztott rizs hány kalória?

A rizs egy olyan kikerülhetetlen alapélelmiszer és egyben köretalapanyag, amit szinte képtelenek vagyunk nélkülözni, ha ragaszkodunk az egészséges és változatos táplálkozáshoz. Tudtad, hogy a rizs kalória tartalma nem csak alacsonyabb, mint a tésztáé, hanem sokkal jobb a szervezetünknek is, ugyanis lassabban szívódik fel?

Mi a különbség a különböző rizsfélék kalória tartalma között? Létezik olyan, hogy diétás rizs a rizs kalória tartalma szempontjából? Eláruljuk azt is, mennyi a száraz rizs kalória tartalma és a főtt rizs hány kalória. Jajon a jázmin rizs kalória tartalma, a basmati rizs kalória tartalma, vagy a barna rizs kalória tartalma a legalacsonyabb a felsorolt rizsfélék közül? Izgalmas kérdés, hogy habár a puffasztott rizs fogyasztását támogatják a diéta alatt, a puffasztott rizs hány kalória azonos mennyiségben? Nézzük, mennyi és milyen rizs hány kalória!

A „sima” fehér rizs kalória tartalma

  • A száraz rizs kalória tartalma: 360 kcal/100g
  • A főtt rizs kalória tartalma: 130 kcal/100g

A receptek gyakran eleve a mennyiséget adják meg: 10 dkg rizs hány kalória (100g rizs hány kalória)? Nos, főve körülbelül 130 kcal van ebben a rizsmennyiségben.

Más rizsfélék kalória tartalma

  • A basmati rizs kalória tartalma (főtt): 147 kcal/100g
  • A jázmin rizs kalória tartalma (főtt): 103 kcal/100g
  • A barna rizs kalória tartalma (főtt): 112 kcal/100g

A puffasztott rizs hány kalória?

  • 100g puffasztott rizs kalória tartalma: 383 kcal

Diétás megfontolások: együk a rizst, vagy ne?

Mivel a rizs egy lassan felszívódó szénhidrát, korlátozott mennyiségben nyugodtan fogyaszthatjuk azt a diéta alatt, lehetőleg reggelire vagy ebédre, hogy a testünknek legyen ideje feldolgozni. Ha nagyon szigorúan számoljuk a kalóriákat, a sima fehér rizs vagy a basmati rizs helyett keressük jázmin rizst, vagy a barna rizst, ugyanis azoknak, habár nem számottevően, de alacsonyabb a kalória tartalma. A puffasztott rizs szintén megfelelő táplálék diéta idején, hiszen hatékonyan elűzi az éhséget, viszont azt sem szabad korlátlan mennyiségben fogyasztanunk, ugyanis nagyobb mennyiségben már kalóriadús étel.

Címlapkép: Getty Images