Neked is sok az álmatlan éjszakád? Mutatjuk, mi az igazán jó alvás titka!

Bódogh Gabriella 2021. június 29. 17:00
A megfelelő matrac kiválasztása alapos megfontolást igényel, mert nemcsak az alvásunkat befolyásolja, hanem a gerincproblémák megelőzésében is szerepe van. Egy jó matrac párnával, hozzá megfelelő ágyráccsal kombinálva regenerálja a nappal megterhelt porckorongokat és ellazítja a hátizmokat, így pihentető alvást biztosít. Úgy gondoltuk összegyűjtjük a matrackiválasztás legfontosabb szakmai szempontjait, ezért felkerestük Bene Máté gerincspecialista, gyógytornászt, hogy válaszoljon kérdéseinkre.

HelloVidék: A matrackiválasztásnál mire érdemes figyelni?

Bene Máté gerincspecialista: Az ember alapvetően hason, háton vagy oldalt alvó. Oldalt alvás közben az a cél, hogy a váll és a medence pont annyit süllyedjen a matracba, hogy a gerinc kb. egyenes legyen. Előre nehéz megmondani, hogy ez kinél milyen keménységű matrac lesz, így tesztelni kell - és a teszt eredménye kb. két - három átaludt éjszaka alatt dől el. A legjobb, ha az ember pl. sokat utazik, és ha talál olyan matracot, ami kényelmes volt, akkor nézze meg a típusát, és egy ugyanolyat kell venni.

Szakmai körökben nem biztos, hogy egyezik a véleményünk a kollégákkal, mert úgy gondolom, hogy a matrac kiválasztásánál a kényelemnek kell az elsődleges szempontnak lennie. Fontos, ha valaki ráfekszik a matracra "érezze otthon magát", ne fájjon semmije. A fájdalom legtöbbször annak a jele, hogy valamelyik szövet irritált, így ha nem érzünk ilyet, az jellemzően azt jelenti, hogy a gerincünkben azon a fekhelyen minden alkatrész jól érzi magát. Az emberek sokszor a saját testérzeteikkel szemben is elhiszik, amikor a bútorbolti szakértők elmondják, hogy milyen százalékos arányban kell kókusznak, latexnak és egyéb összetételűnek lennie a matracnak. Végtelenül sok a marketingüzenet a témában, de a megfelelőség szempontjából nem az ár az elsődleges szempont.

Ha van valamilyen patológia (sérv, kisízületi érintettség) akkor ez még hatványozottabban igaz. Hangsúlyozom, mindenkinek más a váll és medence szélessége, más a súlya másképp érzik jól magukat a csigolya közti ízületei és porckorongjai. Nincs két egyforma ember, ezért mindenkinek kicsit más matrac lesz a megfelelő.

Milyen problémák adódhatnak a rossz fekhelyből?

A legfontosabb probléma nem a köztudatban elterjedt tévhit, hogy a gerincnek baja lesz, ha rossz pozícióban alszik valaki. Fekvő helyzetben minimális az a terhelés a gerinc porckorongjain és ízületein, ami napközben jelentős. A fekvés egy békés testhelyzet. Abban az esetben, ha a gerincnek van valami problémája, és a személy matraca nem kompatibilis ezzel, akkor védekezésként öntudatlanul megfeszíti az izmait, ami együtt jár azzal, hogy egyrész nő a gerincen a nyomás, másrészt nem fog tudni pihentetően aludni az ebből eredő stressz miatt.

Az alváshiány nagyon magas rizikófaktor a gerincbetegségek kialakulásához. Nem az alvó pozíció az, ami elsősorban problémát okoz, hanem a rossz alvás vezethet derékfájáshoz. Így könnyen alakulnak ki ördögi körök, amit egy jó alvás végre meg tud szakítani.

Milyen hosszú távú egészségkárosító hatásai vannak a kényelmetlen matracnak?

Összetett dolog, mert a kialvatlanság és az éjszakai feszültség először nem csak a gerincet bántja, hanem sok irányból magát az embert. A kialvatlanság növeli például a hajlamot a depresszióra, ami rengeteg egészségügyi probléma mellett a gerinc és mozgásszervi fájdalmak kialakulásának is egy fő rizikófaktora.

Az ember, ha nem alszik jól, akkor nehezen fogja bárhol jól érezni magát. A matrac kiválasztása mellett olyan életvezetést érdemes bevezetni, ami a jó alvást biztosítja.

Hogyan válasszák ki a matracot?

Alapvetően 4 féle módon alszanak az emberek: hason, háton, oldalt fekve, vagy épp össze-vissza forogva. Háton fekve 110%-ban a kényelem a szempont. Nagyon más, hogy kinek a gerince mit szeret, milyen medence dőlésszöggel - ágyéki gerinc alkattal rendelkezik valaki, és általában azt érezzük kényelmesnek, ami ezeknek a paramétereknek megfelel. Azt gondolom, hogyha valaki "ránézésre" megmondja, hogy milyen matrac kinek lesz megfelelő, az túl magabiztos. A hason fekvőknek általában szerencsésebb a kemény matrac, mert ha a "besüppedés miatt" homorítunk, az sokaknál ízületi irritációt okoz. Ilyenkor érzi azt az ember, hogy reggel be kell járatnia a gerincét.

Oldalt fekve érdemes megnézni, hogy az ember gerince hogyan áll, és ha a talajjal párhuzamos (vízszintes), akkor jó eséllyel jó lesz a fekhely. A legjobb, ha bútorboltban vásárlást megelőzően a vásárló ráfekszik az ágyra akár 15-20 percre is, mert 1 perc alatt nem fog tudni döntést hozni. Az igazi teszt az lenne, ha 1-2 éjszakát eltöltenének a matracon.

Hogyan válasszanak párnát?

A párnaválasztás szintén nem is olyan könnyű döntés. Oldalt fekvőknél már a párna süppedését is beleszámítva olyan magasnak érdemes lennie, hogy a fej egyvonalban álljon a gerinc vonalával. A baj, hogy ilyen párnát, ami az összenyomódásával és a matrac rugalmasságával együtt szinte milliméterre pontosan ebben a helyzetben tartja a fejet, szinte lehetetlen lesz kapni. A nyaki gerincproblémás betegeimnek azt szoktam javasolni, hogy ne vegyenek párnát, hanem törölközőket hajtsanak négybe, és tegyék őket egymásra abban a magasságban, ahogy a gerincük és a nyak vonala egyenesen tartható. Ha kitesztelték a kényelmes méretet, a törölközőket varrják össze, húzzanak rá huzatot és ezen aludjanak. Ez kellően kényelmes, de stabilan képes tartani a fejet.

Ha az ember elképzelni, hogy a fogai között tart egy kekszet, ami előre kilóg a szájából, akkor ennek a keksznek felfele kell néznie. Kicsit szakmaibb megfogalmazással akkor ideális a fej helyzete, ha harapási sík az ágy síkjára merőleges.

Vidéken vagy a fővárosban gyakoribbak a rossz fekvésből, tartásból eredő gerincproblémák?

Azt vettem észre, hogy azok a vidéken élő emberek, akik rendszeresen végeznek kerti munkát, ezáltal fizikailag aktívabbak, sokkal jobb állapotban vannak. A rendszeres „funkcionális mozgás” nem engedi tartósan rossz helyzetben lenni a csigolyákat, ami az egészséges gerinc egyik kulcsa. Azonban azok, akik ingázásra kényszerülnek, már általában jóval több degeneratív gerinces tünettel rendelkeznek, mert nyomott hagy a sok ülés, vezetés a gerincen. Ebben az esetben nehezebb lehet a párna és matracválasztás, mert azt a nyaki gerincet, aminek a lágyrészei hátul már kicsit zsugorodottabbak, nagyon ügyesen kell "megpárnázni", hogy minden alkatrész jól érezze magát.

Címlapkép: Getty Images