Medve támadt a polgármesterre, aki lőtt: most orvvadászat miatt nyomoz a rendőrség

HelloVidék 2022. november 17. 11:01

Orvvadászat ügyében vizsgálódik a rendőrség egy szombati vadászat miatt, amelyben egy medvét lőttek le. A nagyvadat kétméteres távolságról a szovátai polgármester terítette le, miután morogva, támadó szándékkal közelített felé az állat, járt utána a Székelyhon.

Fülöp László Zsolt szovátai polgármester is tagja volt annak a vadásztársaságnak, amely szombaton a Bekecs-tetőn vaddisznóra vadászott. Mint a polgármester a Székelyhonnak elmondta, a helyi vadásztársaság tagjaként vett részt a hajtáson.

Fülöp László Zsolt szerint a vadászat során 4–5 medvét is láttak, ami már megszokott, hiszen a vadászatok alkalmával néha gyakoribb látvány a medve, mint a vaddisznó.

A szombat délutáni vadászaton megjelent a medve 25 méterre tőlem. Azért tudom, hogy pontosan hány méterre, mert a helyszínelés során lemérték a távolságot. Jeleztem a jelenlétem, köhögtem, kiabáltam, de ő egyre csak közeledett morogva, látható támadószándékkal. Két méterre volt, amikor leadtam a lövést és a nagyvad elterült. Azonnal értesítettem a vadászat szervezőjét és a rendőrséget is. Mivel nekünk az engedélyünk vaddisznóvadászatra volt, de önvédelemből lelőttem a medvét, ezért orvvadászat kivizsgálása miatt indult eljárás. Hálás vagyok azért, hogy most ezt el tudom mondani, és nem a kórházi ágyon fekszem, vagy nem történt még rosszabb velem

- osztotta meg az eset részleteit a lappal a polgármester.

Fülöp Lászlótól azt is megtudtuk, hogy nem ez az első közeli találkozása medvével, korábban egy nagyvad hat méterre közelítette meg, de nem akart rátámadni, és vissza is fordult, ahonnan jött. A medve tetemét az állategészségügyi igazgatósághoz szállították, ahol felboncolták és jegyzőkönyvet készítettek a halál okáról.

Megállapították, hogy az állat 340 kilogrammos volt, és szemből, nyaki tájékon lőtték meg. A rendőrség a helyszínen is vizsgálódott, ugyanakkor lefoglalta a vadász fegyverét is, további vizsgálatokra. Az ügyben bűnügyi kivizsgálás indult orvvadászat és jogtalan fegyverhasználat ügyében. Vádemelés még nem történt.

Címlapkép: Getty Images