Íme, 2022-ben ezek a legfinomabb bejglik: vidéki top cukrászdák is versenyeztek

HelloVidék 2022. november 22. 17:00

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. Íme, ők lettek az idei nyertesek!

Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.

Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén közel 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.

A zsűri tagjai voltak:

  • Bergmann Gabriella cukrászmester - Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
  • Babik Edit - főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
  • Pass Szilvia - Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
  • Auguszt József cukrászmester - Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca
  • Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
  • Karl Zsolt cukrászmester - Karl Cukrászda, Dunaharaszti
  • Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
  • Szervánszky László cukrászmester - Szent Korona Cukrászda, Soltvadkert
  • Szőke Zoltán cukrászmester - Szőke Cukrászdák, Hódmezővásárhely

Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.

Íme a versenyeredmények

Hagyományos diós kategóriában:

  • Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné - Erika Cukrászda, Kesztölc
  • Ezüstérmes: Simon Andrea - Desszert Center, Gyomaendrőd
  • Bronzérmes: Szurgent Péter - Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest

Hagyományos mákos kategóriában:

  • Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert - REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged
  • Ezüstérmes: Képes Gabriella - Képeschoco, Pácin
  • Bronzérmes: Kiss Károlyné - Major Cukrászda, Budapest

Ínyenc kategóriában:

  • Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: MENNYEI AJÁNDÉK
  • Vadócz Jenő - Promenád Kávéház, Balatongyörök
  • Ezüstérmes: PISZTÁCIÁS Bejgli - Molnár Annamária - Füge Bolt és Kávézó, Budapest
  • Bronzérmes: MÁKOS BIRSALMÁS FEHÉRCSOKIS Bejgli - Képes Gabriella - Képeschoco, Pácin

Az Év Ínyenc Bejglije, a MENNYEI AJÁNDÉK egy fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgli, melyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került.

Címlapkép: Getty Images