Te is fűtesz otthon cserépkályhával? Sokan nem tudják, pedig emiatt akár fel is robbanhat

Pais-Horváth Szilvia 2023. december 13. 17:04

Nem kis veszélynek teszi ki magát az, aki mindenfajta ismeretek nélkül csak úgy nekiáll fával fűteni. Bálamódaka Das, a Krisna-völgy főkertésze most saját készítésű cserépkályhája előtt magyarázza el, mennyire komoly tudomány a begyújtás.

Aki úgy nőtt fel, hogy volt otthon kályha, kandalló vagy vegyestüzelésű kazán, az azt hiszi, begyújtani olyan dolog, amit mindenki tud. Kell hozzá egy kis aprófa, valami alágyújtós, aztán jöhetnek a hasábok, már dől is a meleg kályhából! Pedig egyre többen születnek olyan helyre, ahol a meleg magától értetődően a csövön, a falból vagy a padlóból érkezik. Ők viszont csak akkor tudnak egyáltalán tüzet gyújtani, ha a cserkésztáborban megtanították őket. Pedig a fával történő fűtés tudományának fontos része maga a begyújtás, nem beszélve arról, milyen fát szabad és mit nem rátenni – de erről korábban a HelloVidék is külön írt.

Nem kis veszélynek teszi ki magát az, aki mindenfajta ismeretek nélkül csak úgy nekiáll cserépkályhával fűteni – derült ki abból a Tiktok-videóból is, amit Bálamódaka Das tett közzé. A Krisna-völgy népszerű főkertésze saját készítésű kályhája előtt magyarázza el, mennyire komoly tudomány a begyújtás.

Ahogy Bálamódaka a videó elején elmondja, sok szempontból jók a cserépkályhák, egyrészt mert könnyű őket letörölni, másrészt mert az a héjvastagság, amilyenre építik őket, nagyon megfelel a magyar klímának. A tömegkályhákat is sokan dicsérik, azok azonban nagyon lassan melegszenek fel, akár 2-3 nap alatt is, ugyanakkor ugyanilyen lassan hűlnek ki. Sokan azonban nem tudják, hogyan is kell helyesen használnia cserépkályhát, begyújtani bennünk, vagy mikor kell elzárni az ajtaját.

@vallabhi_kanta Válasz @Kovács Éva részére Miért jó a cserépkályha? Miért fontos a helyes begyújtás és a lezárás? #fűtés #tél #hideg #meleg #krisnavölgy #praktikák ♬ eredeti hang - Vallabhi

Mire figyeljünk hát, ha nem akarjuk, hogy felrobbanjon a kályhánk?

  • Csak tiszta száraz fával szabad fűteni!
  • Egyéb más oda nem illő anyagot nem szabad a cserépkályhába eltüzelni.
  • Ha ezeket elégetik, begázosodhat és felrobbanhat a kályha. Dióhéj, olajos magvak héja szintén plusz gázokat termel, amitől szintén felrobbanhat a kályha.
  • A legnagyobb probléma, amikor égés során be van zárva az ajtó. Amíg éghető faanyag van a tűztérben, addig az ajtót nem szabad lezárni. Ez a legfontosabb szabály! Inkább 5 perccel később legyen lezárva az ajtó, mint 5 perccel előbb. Sajnos sokan azt csinálják, hogy égés közben lezárják az ajtót, mondván, hogy „Ó már elég meleg a kályha”. Ilyenkor is be tud gázosodni a cserépkályha füstjárata, az elégtelen égés miatt. Ha egy következő ajtónyitásnál a szikrát fölkapja a parázsról a huzat, ezek az el nem égett gázok (szénmonoxid) be tud szintén robbanni.

Címlapkép: Getty Images