Lehull a lepel a fehérjékről: ebből fogyasztanak túl sokat a magyarok

MTI 2024. március 21. 17:02

Az állati fehérjék túlfogyasztása jellemző a magyarokra, holott fele-fele arányban ajánlott növényi és állati forrásból bevinni a proteint a szakértők szerint. A teljesen növényi étrendet folytatóknak is figyelniük kell: az étrendjükben fontos, hogy különböző fehérjeforrások szerepeljenek, ilyenek például az olajos magvak is.

A fehérjebevitel fontosságáról sokszor esik szó, azonban azt már kevesebben tudják, hogy pontosan mennyi fehérjére van szükségünk napi szinten, milyen forrásból érdemes bevinni az ajánlott mennyiséget és mire kell odafigyelni, ha vegetáriánus vagy vegán életmódot folytat valaki. Fehérje ráadásul nem csak az állati termékekben, hanem például az olajos magvakban is van

– derült ki a Mogyi Kft. összeállításából.

Hazánkban az állati fehérjék túlfogyasztása jellemző

Az egészséges felnőttek számára a napi fehérjebevitelre vonatkozó általános ajánlás 0,8 g/testtömeg kg. Ezt 50-50 százalékban javasolt növényi és állati forrásból bevinni, ezzel szemben Magyarországon az állati fehérjék túlzott fogyasztása jellemző, 50 helyett 63 százalékot visznek be állati eredetű élelmiszerekből a magyarok

– emelte ki Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette:

Amennyiben 100 százalékban növényi alapon táplálkozik valaki akkor a változatos növényi fehérjebevitelre érdemes odafigyelni, vagyis arra, hogy az étrendben napi szinten szerepeljenek a különböző fehérjeforrások.

A szakember szerint a fehérjéknek minden életkorban nagy élettani jelentősége van, hiszen nélkülözhetetlenek a növekedéshez, a test fejlődéséhez, regenerációjához, vagyis ezek adják a szerkezetet például az izmoknak, csontoknak, bőrnek. Emellett számos fontos életműködésben is részt vesznek, többek között enzimek, hormonok, antitestek, vagy akár az oxigén szállításához elengedhetetlen hemoglobin formájában.

A magvak pozitív hatása

A dietetikusok ajánlása szerint, az egészséges táplálkozás három pillére a változatosság, a mértékletesség és a rendszeresség, hiszen a szervezet sokrétű tápanyagigényének biztosításához színes táplálkozásra van szükség. Minden élelmiszercsoport esetében kiemelt fontosságú a mértékletesség, és egyes csoportoknál a rendszeresség is. A főétkezések mellett, a sokak által kedvelt, kisétkezések/snackek esetében ideális választást jelenthetnek a nem sózott diófélék/olajos magvak, amelyekből heti 2-3 alkalommal érdemes kis maréknyi mennyiséget fogyasztani. A magvaknak ugyanis számos pozitív hatása van a szervezetre, a diófélék, olajos magvak értékes tápanyagtartalommal bírnak, kiemelkedő a fehérje-, élelmi rosttartalmuk, valamint E- és B-vitaminban is gazdagok.

Címlapkép: Getty Images