Tudtad? Ezért nem ehetünk soha pulykatojást

HelloVidék 2018. december 12. 15:00
Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy egészségügyi kockázat vagy bármilyen veszély miatt nem lehet sehol sem pulyatojással találkozni, gyorsan eloszlatnánk a kételyeket: a pulykatojás teljesen ehető. Sőt, állítólag nem is rossz az íze.

Akinek vannak otthon pulykái, biztosan megkóstolta már a rút baromfi tojását: bár kissé nagyobb, pöttyösebb, valamint a héja és a membránja vastagabb, de az íze elvileg ugyanolyan, mint a tyúktojásé.

Okkal merülhet fel a kérdés, hogy akkor miért nem lehet kapni sehol? Főleg, hogy rengeteg pulyka van szerte a világban: a Modern Farmer szerint csak az USA-ban több mint 233 millió pulykát vágnak le évente, a pulyka pedig a tengerentúli ország negyedik legnépszerűbb húsa a csirke, a sertés és a marha után. Magyarországon évről-évre egyre kevesebb pulykát fogyasztunk, azonban még mindig a magyarok egyik legkedveltebb húsfajtája maradt.

Több oka is van, amiért a pulykatenyésztők nem akarnak belépni a tojáspiacra. A pulykák sokkal ritkábban raknak tojásokat, mint más szárnyasok: míg a tyúk és a kacsa naponta egy tojást ad, addig a pulyka hetente legfeljebb kétszer tojik.

A pulykák emellett sokkal később jutnak el arra az érettségi szintre, hogy tojást adjanak, mivel hosszabb az életciklusuk. Körülbelül 7 hónapos koruk körül kezdenek el tojást rakni, a csirkék esetében ez csak 5 hónap. Bár a különbség nem tűnik soknak, a takarmányozás és a tartástechnológia miatt ez a néhány hónap is sok pluszköltséggel járhat, mivel a pulyka – méreteiből adódóan – több helyet és eledelt igényel.

A tartás költségei és a ritka tojáshozam úgy megnyomja az árakat, hogy a gazdaságosság szempontjából legalább 2-3x annyiba kerülne egy pulykatojás, mint egy tyúktojás. Egyszerű matekozással bárki rájöhet, hogy ez a fogyasztóknak sem érné meg: mégis ki adna ki kétszer-háromszor annyit egy pulykatojásért, ha az csak másfélszer nagyobb?