Ezeket az ételeket soha ne rakd a mélyhűtőbe: akár meg is betegedhetsz!

Liszkai Attila 2019. január 13. 08:00
Előfordul, hogy túl sok élelmiszert vásárolunk, vagy az étkezés után sok megmarad az ételből, ilyenkor jó tudnunk, mit érdemes lefagyasztani, és mit nem. Vannak olyan élelmiszerek, amiket akár teljesen tönkre tehet a fagyasztás; eltűnik az ízük, az illatuk, rosszabb esetben a szerkezetük is megrongálódik.

Különösen fontos odafigyelni arra, hogy mit fagyasztunk újra; vannak olyan ételek, amik a többszöri fagyasztást és felolvasztást nem bírják, ha ilyesmit fogyasztunk akár meg is betegedhetünk. A HelloVidék összegyűjtötte azt a 7 élelmiszert, amit semmiképp sem szabad lefagyasztani.

Felolvasztott hús, tenger gyümölcsei

Ha már lefagyasztottuk a húst, vagy a tenger gyümölcseit, kiolvasztáskor együk meg, ne fagyasszuk újra. A felengedett húson ugyanis baktériumok jelennek meg, amik a húson maradnak az újabb fagyasztást követően. Van egy módszer, amivel elérhetjük, hogy újrafagyasztható legyen az étel: a fagyott ételt tegyük be a hűtőszekrénybe, ami 5 Celsius fokon, vagy ennél alacsonyabb hőmérsékleten hűt, és ott olvasszuk ki.

Sült ételek

A sült ételeket felesleges lefagyasztani, kiolvasztásukkor rájövünk, hogy reménytelen a végeredménnyel bármit is kezdeni, mivel az étel vizenyőssé válik, ropogóssága eltűnik. Kivételt képez ez alól a csirke és a sült hal.

Főtt tészta

Ha étkezés után maradt még tészta, hiába nagy a kísértés, nem feltétlen jó ötlet lefagyasztani, mivel kiolvasztva a tészta olyan, mintha elázott volna, és teljesen ízetlen. A kiolvadt tésztát azonban nem kell mindenképp kidobni, van ugyanis egy módszer, amivel újra ehetővé tehetjük. Tegyük a tésztát forrásban lévő, sós vízbe. Elég néhány másodpercet várnunk, és a tészta állaga normális lesz, és az íze is visszatér.

Lágy sajtok

A kemény sajtok, mint például a cheddar jól fagynak, ellentétben a lágy sajtokkal, mint például a brie, camembert, a kecskesajtok, vagy a ricotta, ezeket nem érdemes lefagyasztani. A lágy sajtok többségének szétmállik, ha lefagyasztják, amikor pedig felenged, szerkezete megváltozik. Ha sajtot szeretnénk eltenni későbbre, érdemes, ha olyanokkal próbálkozunk, amik jól fagyaszthatóak, ilyen például a parmezán, a gouda és az ementáli.

Tej

Ha sok fölös tejünk marad, kézenfekvő, hogy betegyük őket a fagyasztóba, mielőtt lejárnak. Ha így teszünk, megtapasztalhatjuk, hogy a felolvasztott tej darabos és nem alkalmas arra, hogy megigyuk, vagy müzlivel fogyasszuk. Habár a tej állaga megváltozott, nem feltétlen kell kidobnunk, mivel minősége fogyasztásra alkalmas, ilyenkor a legjobb választás ha főzéshez használjuk fel.

Zöldségek

A legtöbb zöldség jól fogyasztható, ilyen például a hagyma, a tök, a paradicsom, vagy a kukorica, azonban vannak kivételek. Magas víztartalma miatt az uborkát semmiképp se tegyük fagyasztóba. Az uborka mellett, még a következőket nem érdemes fagyasztani: zeller, saláta, cukkini, káposzta.

Avokádó

Az avokádó fagyasztásáról megoszlanak a vélemények. Az egyik álláspont szerint az avokádó jól fagy, csak mielőtt lefagyasztanánk félbe kell vágni és kiszedni a magját, vagy – a már elkészített - avokádót össze kell keverni egy csipetnyi citromlével, hogy megőrizze az ízét. A másik álláspont szerint – és erről több kiadvány is készült – az avokádót nem érdemes lefagyasztani, mivel amikor felenged, elveszíti lágy struktúráját, ráadásul az ízéből is veszít.