Ezzel a módszerrel akár egy hónapig is frissen tarthatod a levágott zöldfűszereket

HelloVidék 2019. április 8. 15:00
Sokan használnak szárított fűszereket, mivel azok szinte bármeddig elállnak, pedig a friss fűszernövények sokkal jobb ízt adnak főztünknek. Nem minden nap vesz az ember petrezselymet, vagy koriandert, hiszen ezek gyorsan elfonnyadnak, ha nem használjuk fel őket néhány napon belül. Mutatjuk a trükköt, amivel akár egy hónapig is frissen tarthatjuk fűszernövényeinket.

A fűszernövények sokkal jobb ízt adnak főztünknek, ha frissen használjuk fel őket. Ilyen többek között a petrezselyem, a menta, a koriander és a bazsalikom is, melyek gyorsan elfonnyadnak, így pedig veszítenek ízükből, és már nem is olyan gusztusosak. Ha szeretünk spontán kitalálni, mit is főzünk ma, ez igen nagy problémát jelent, ilyenkor fordulunk a szárított termékekhez, melyek azonban csak részben adják vissza a friss növények ízeit. Van azonban egy egyszerű módszer, amivel akár egy hónapig is frissen tarthatjuk fűszernövényeinket, ehhez csak megfelelően kell őket tárolnunk, írja cikkében a Family Handyman.

A trükk az, hogy a fűszernövényekkel hasonlóan kell bánnunk, mint a virágokkal: mielőtt vízbe tennénk őket, vágjunk le egy keveset szárukból, ez ugyanis maximalizálja a növények vízfelszívó képességét. Ezt a trükköt alkalmazhatjuk akár petrezselyemre, mentára, korianderre, vagy bazsalikomra is.

Óvatosan tisztítsuk meg a fűszernövényeket, majd készítsünk elő egy vázának használható poharat, a lényeg az, hogy stabil legyen. Töltsünk bele vizet, úgy, hogy körülbelül 2 centiméter magasan álljon a pohárban. Ügyeljünk arra, hogy növényünk levelei ne merüljenek bele a vízbe, csak a szárak, ellenkező esetben a levelek gyorsabb rohadást eredményezhetnek.

Ez önmagában azonban még kevés, ahhoz, hogy egy hónapig is elálljanak fűszernövényeink, a petrezselyem és a koriander esete szerencsésebb, ugyanis ezek jól bírják a hideget. Borítsuk be növényünket egy műanyag zacskóval, és rögzítsük a pohárhoz. Ez azért fontos, mert a zacskó csapdába ejti a növényből kicsapódó párát, így nem fog elhervadni. Ezután tegyük be a hűtőszekrénybe.

Minden alkalommal, amikor petrezselymet vagy koriandert használunk, cseréljük ki a vizét és fordítsuk ki a zacskót, mielőtt visszatennénk a hűtőszekrénybe. A zacskó falára kiült nedvesség így időről időre távozni tud.

A menta és a bazsalikom esetében ez nem járható út, mivel ezek a fűszernövények nem bírják a hideget, ha mégis betesszük őket a hűtőbe, akkor megpuhulnak, és hamar elhalnak. Ezeket a növényeket - akárcsak a petrezselymet és a koriandert - tegyük vízbe, és tároljuk őket a konyhapulton.