Fogadjunk, hogy eddig te is rosszul sütötted a kolbászt: így kellene!

HelloVidék 2019. december 18. 13:00
A legtöbb ember szívesen fogyasztja a sült kolbászt, viszont az esetek nagy részében az derül ki, hogy csak kevesen tudják úgy elkészíteni, mint a profi szakácsok. Most annak jártunk utána, hogy mi a titka a kolbászok helyes elkészítésének, valamint mi az a három hiba, amiket mindannyian rendszeresen elkövetünk főzésük-sütésük közben.

Élelmiszer szakemberek szerint valamennyien rosszul sütöttünk egész életünkben a kolbászokat. Jeff Baker a Michelin-csillagos szakács szerint öt lépést kell betartanunk a tökéletes fogász elkészítéséhe érdekében.

  1. Főzés előtt 20 perccel vegyük ki a kolbászt a hűtőből. Ez azért fontos, mert így tudjuk egyenletesen elkészíteni a kolbászt, valamint így megakadályozhatjuk, hogy a bőr kihasadjon, amikor a hővel szembe kerül.
  2. Használjon nehéz, de nem tapadós serpenyőt, majd állítsuk alatta a fokozatot alacsony vagy közepes hőmérsékletre
  3. Adjunk egy teáskanál kacsa- vagy libazsírt a serpenyőbe. Ezután egyengessük el a serpenyőben, amíg a zsír teljesen fel nem olvad. Ezután öntsük le a felesleges zsiradékot, éppen elég lesz annyi, amennyi a serpenyő falán maradt.
  4. Helyezze a kolbászokat a serpenyőbe, ügyelve arra, hogy ne érjenek egymáshoz, majd állandó hőmérsékleten forgassuk meg őket, míg aranybarnára nem sülnek. A szakember 10–12 perc sütést javasol egy hagyományos vastag kolbászhoz.
  5. Tálalás előtt pihentessük a kolbászokat. A sütés után a kolbász belső hőmérséklete elérheti a 70 °C-ot is. Sokan nem tudják, de a legjobb kolbászok titka az, hogy hagyjuk pket néhány percig pihenni, akárcsak egy steak húst szokás.

Ezek a tipikus hibák, amiket mindenki elkövet kolbász sütés közben

  • Legtöbben megszurkálják vagy bevagdossák a kolbászokat, pedig ez óriási hiba. Ha bevágjuk vagy kiszúrjuk a kolbászok bőrét, kifolyik minden nedvesség belőlük, így kiszárad a hús és ízetlen lesz a töltelék.
  • Soha ne süssük a sütőben. Ha így teszünk a bőr megszárad vagy megkeményedik. Így a kolbász elveszti puha állagát és szintén túlságosan kiszárad.

(via: mirror.co.uk)

Címlapkép: Getty Images