Filléres csodaszer a konyhában: sokan nem ismerik ezt a jótékony sárga port

HelloVidék 2022. március 4. 17:00

Sok olyan fűszer van a világon, amit a magyar konyha kedvelői keveset vagy egyáltalán nem használnak, pedig érdemes lenne kísérletezni velük. Ilyen a curry por is, ami nem egy kimondott fűszer, hanem több keveréke. Ráadásul amellett, hogy rendkívül feldobja, keletiessé varázsolja a vele készült ételt, számos jótékony hatással is bír.

A fűszerek elengedhetetlen hozzávalók a mai gasztronómiában is, bár tápértékük nincs, mégis számos jótékony hatással bírnak. Szakemberek szerint a fűszerek legismertebb hatása, hogy fokozzák majdnem minden emésztőnedvet termelő szerv elválasztó tevékenységét: ezáltal nő a nyál, a gyomornedv, a hasnyálmirigy és az epe váladéktermelése. A fokozott nedvtermelés pedig jobb emésztést, gyorsabb felszívódást és hasznosulást eredményez.

Korábban írtunk arról, hogy a táplálkozás-élettani szerep mellett a fűszerek speciális funkciókat is betölthetnek. Például a sómentes diétát tartó betegek esetében a jól megválasztott fűszerek - fűszerkeverékek - segítenek abban, hogy a sómentes, azaz az ingerszegény étel mégis ízletes legyen. Ha energiában (kalóriában) szegény ételt kell fogyasztanunk, szintén a fűszerek tehetik változatosabbá, egészségesebbé a menüsort. Ennek mentén kijelenthetjük tehát, hogy a fűszerekkel tényleg érdemes foglalkozni és felhasználni ételeinkben, hiszen valóban hozzájárulhatnak az egészséges táplálkozáshoz. Ezért érdemes velük kísérletezni, hisz van köztük jónéhány olyan, amit a hagyományos magyar konyha nem használ, pedig érdemes lenne naponta fogyasztanunk belőle. Ilyen a curry is.

A curry elnevezést eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből "honosították" a britek Európában, és ilyen értelemben találkozhatunk vele mi is a konyhában akár itthon, akár más európai vagy épp ngolszász országban.

Elsődlegesen a "kari" egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény (Murraya koenigii, régebbi nevén Chalcas koenigii), a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez. A "karhí", vagyis a curry pedig egy édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel. A curry a tamil kari szónak egy túlságosan leegyszerűsített változata, melynek "szósz", "mártás" a jelentése. A curry az angolok révén vált általános kifejezéssé, amit mindenféle indiai étel fűszerezéseként értelmeztek, így került át Európába és hozzánk is egy fűszerkeverék összefoglaló megnevezéseként.

A nálunk erős, jellegzetes fűszerkeverékként ismert curry Indiában nem létezik, viszont mi annál inkább szeretjük használni egzotikus ételeinkben. A fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet; karilevelet nagyon ritkán tartalmaz. Itthon a legfőbb alkotóelemei: római kömény, kurkuma, lepkeszegmag és csilipaprika.

De az említett négy alapfűszeren kívül előfordulhat még a curryben: édeskömény, fahéj, fekete bors, fűszerkömény, fűszerpaprika, gyömbér, kapormag, kardamom, koriander, mák, sáfrány, szegfűbors, szegfűszeg, szerecsendió, szezámmag, zellermag.

Nem számít túl drága terméknek, megnéztük az Árgép kínálatát, mit mutatnak a keresési eredmények, milyen kiszerelésben és mennyiért vehetünk curry port az egyes boltokban. Ennek mentén az árakat tekintve olcsó fűszerkeverék,

A curry por/fűszerkeverék két alapösszetevője és jótékony hatása

1. kurkumin/kurkuma

A kurkuminnak a curry nem csupán a világítóan sárga színét köszönheti. Az anyag megakadályozhatja a metasztázis kialakulását és elterjedését is, állapították meg a houstoni Texas Egyetem kutatói egereken végzett kísérleteik során. A rákos egereket kurkuminnal, a Paclitaxel elnevezésű mellrák elleni gyógyszerrel vagy a kettő kombinációjával kezelték. Az összesen 60 egér egy részét pedig kezeletlenül hagyták, hogy legyen összehasonlítási alapjuk.

Miután eltávolították mellükből a daganatot, majd mindegyik kezeletlenül maradt egér tüdejében áttételek kezdtek kialakulni. Valamivel kisebb volt a metasztázisok száma azoknál a rágcsálóknál, amelyeket Paclitaxellel kezeltek. A harmadik csoport esetében azonban nagy meglepetés érte a tudósokat: azoknál az állatoknál ugyanis, amelyeket kurkuminnal vagy a két anyag kombinációjával kezeltek, jelentősen visszaesett a beteg egyedek száma.

Gyógyhatásai:

Segít megelőzni a cukorbetegséget

Vizsgálatok kimutatták, hogy a curryben lévő összetevők megelőzhetik a kettes típusú cukorbetegség kialakulását. Az eredmények szerint ehhez a hatáshoz rendszeresen fogyasztanunk kell ebből a fűszerből. Ezen kívül pedig gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, amely a hasnyálmirigyben található vércukorszintet is szabályozó sejtek károsodását akadályozza meg.

Immunerősítő

A curry fűszerkeverékben lévő kurkumában található kurkumin nevű vegyületnek számos jótékony hatása van az egészségünkre. Így immunrendszerünk erősítésében is komoly szerepe van azáltal, hogy olyan fehérjék termelődését segíti a szervezetben, amely a védekező rendszerünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen.

Daganatmegelőző

A kurkumin számos daganatos betegség megelőzésében is segíthet. Többek között hatásos a mell- és a különböző nyakdaganatok megelőzésében. De a különböző vizsgálatok azt is kimutatták, hogy akár még a prosztatadaganat megelőzésében is hatásos segítség lehet.

Antioxidáns

A kurkumin antioxidánsként is hatékony, így többféle daganatos betegség megelőzésében is segíthet, de egyes vizsgálatok szerint akár még az Alzheimer-kór gyógyításában is, bár ezt a hatását még jelenleg is csak vizsgálják az orvosok.

2. Római kömény

A római kömény számos konyhának az egyik jellegzetes, igazán kedvelt fűszere, itthon viszont még alig ismerik, sok boltban nem is kapható sem egészben, sem őrölve ez a fűszer, szabályosan vadászni kell rá a hazai szupermarketekben. A tradicionális magyar konyhának nem alapanyaga, szemben a köménnyel, íze azonban nagyon eltér a "mi" köményünktől.

A római kömény kicsit nagyobb és világosabb, mint a kömény. Íze nagyon jellegzetes, ha valaki már kóstolta, akkor többé egészen biztosan nem keveri össze más fűszerrel. Enyhén füstös és erőteljes ízű, már-már csípős-pikáns aromájú fűszernövény.

A római kömény Indián kívül a világ számos konyhájának egyik alapvető fűszere, leginkább talán éppen a mi régiónkban, Közép-Kelet Európában nem tartozik a tradicionális fűszernövények közé. Nagyon jellegzetes hozzávalója szinte minden indiai receptnek – ha egy Indiából származó ételben a hozzávalók között „köményt” hallunk vagy olvasunk, akkor egészen biztosak lehetünk benne, hogy római köményről, és nem köménymagról van szó. De gyakran megjelenik más ázsiai konyhákban, a Közel-Keleten, vagy például mexikói ételekben is, a hagyományos chilis babukba is tesznek belőle. Érdemes kipróbálni otthon is, egészen egzotikus ízélményt kapunk, és megértjük, miért kedvelik annyira ezt a babételt Mexikóban.

Gyógyhatása

Általánosságban említve a római kömény az alábbi esetekben alkalmazható: emésztési zavar és hasmenés esetén szélhajtó és hashajtó hatású; emésztést elősegítő; vizelethajtó; nemi ingerlékenységet fokozó; az anyatej termelődését és kiáramlását segítő; menstruációt megindító szer.

  • A terméséből készült főzet belsőleg élénkítő, emésztést serkentő, szélhajtó hatású, használják bélgörcs és hasmenés kezelésére.
  • A belőle kinyert illóolaj a Candida albicans gombával szemben gombaölő hatással bír.
  • A szoptatás közbeni tejcsatorna-elzáródás kezelésére is alkalmazható.[forrás?]
  • Illóolaját olyan bedörzsölőszerek készítésénél is felhasználják, amelyeket kötőszöveti gyulladás kezelésében alkalmaznak. Időseknek szánt gyógyszerek alkotórészei között is megtalálható az illóolaj.

A kömény illóolajában található kuminaldehid nevű kis molekula gátolja az alfa-szinuklein nevű fehérje csomósodását az idegszöveti sejtekben. Ezek a csomósodások (gliális citoplazmikus zárványok) olyan súlyos neurodegeneratív betegségek közös jellemzői, mint a Lewy-testek által okozott elmebaj, Parkinson-kór, és multiszisztémás atrófia.

Tudósok arra figyelmeztetnek; a szájon át adott kurkumin legalább 90 százaléka kárba vész, fel sem szívódik. Ám a másik oldalon a tetemes napi kurkumafogyasztás lehet az oka, hogy Indiában az idősek körében szinte ismeretlen az Alzheimer-kór. A heti kétszer-háromszor szintén sok kurkumint tartalmazó currys ételt fogyasztók körében ugyancsak kisebb az esély az időskori eltompulásra. Vagy hogyan lehet, hogy a csaknem egymilliárd indiainak szinte nincsenek bélproblémái, náluk ismeretlen a hasnyálmirigy-gyulladás és a béltraktus bármely rákos megbetegedése? A fejlett Európában tizennyolcszor annyi a béldaganat. Akkor mégiscsak hatékony lehet az a fűszer, vélik a szakemberek.

Címlapkép: Getty Images