Helyi ízek, lezser elegancia? Teszten a balatongyöröki Hold és Csillag

Jeki Gabriella 2022. április 6. 17:00
Ha a Balaton-felvidékre látogatunk, akkor az étterem választásnál egészen biztosan preferáljuk, ha a hely panorámát biztosít a magyar tengerre. Ha ráadásul egy szimbolikus jelképet, mondjuk a Badacsonyt láthatjuk étkezés közben, az is biztosan megdobogtatja a szívünket. Ha mindez helyi ízekkel, elegáns környezettel és jó ételekkel elegyedik, akkor a siker szinte garantált. Ezt tesztelte most a HelloVidék a balatongyöröki Hold és Csillag Házában.

Hihetetlen a népszerűsége a balatongyöröki Szépkilátónak, szinte nem tudunk úgy arra menni a Balaton-felvidéken, hogy ne lenne legalább néhány autó a parkolóban, nyaranta pedig szinte teltház. A ragyogó balatoni panoráma, előttünk a Badacsony, a távolban a part másik oldalán pedig a fonyódi magaslatok. Szinte logikusnak tűnik, ha egy feltörekvő étterem pont itt, ezen a helyen nevezi ki a székhelyét, hiszen a kilátó szomszédságában mindig sok ember fordul meg. Első benyomásra ezt az előnyt használta ki a Hold és Csillag Háza, amely néhány éve alakult át elegáns, modern és fiatalos hellyé egy korábbi csárdahangulatú étterem helyén.

A pincér hölgy egy szintén kinti, ám ablak melletti, kétszemélyes asztalt ajánl, ám figyelmeztet minket, hogy a hely kissé „huzatos”. Boldogan foglaljuk el a helyünket, gyönyörködve a balatoni panorámában. Láthatóan sokan vannak, alig egy-két asztal maradt szabadon. Az ital- illetve étellap nem kapkodja el a kiérkezést, ám addig lefoglal minket a kilátás. Hamarosan azonban megértjük a „huzatos” szó valódi jelentését, mert hiába van odakint 20 fokos napfényes idő, a hegyoldalban tényleg eléggé fúj a szél, amit úgy sejtem, hogy a „panorámás szélen” ülők még jobban tapasztalhatnak. Mire megrendeljük az italokat (öt deciliter bodzás házi limonádét és termelői körtelevet – a termelői alma már elfogyott), rájövünk, hogy a póló egyáltalán nem lesz elég, ezért magunkra húzunk egy hosszúujjú felsőt.

Az első nyilvánvalóan maga a hely saját kis marketingfogása. A frissítők között ott vannak a kávék (espresso, americano, cappucino, latte macchiato és szálas tea), a limonádék (hatféle ízben, 3 és 5 deciliteres mennyiségben), a kóla (külön nagybetűs kiemeléssel „Tikkadt szöcske” néven), a szörpök (négyféle ízben, szintén 3 és 5 deciliter), a gyümölcslevek (alma, barack és málna), a víz (5 deci vagy 1 liter „illatos tiszta víz”) és a sör (csupán egyetlen márka). A „bar” részlegen röviditalok (tizenöt féle), pálinkák (négyféle) és koktélok (ötféle). A borok lapon a ház borai között négy tétel, emellett fehérborok, rozé, vörösborok, valamint habzók és pezsgők.

És végre itt vannak az „ételek”: a levesek és előételek sorában öt tétel szerepel, ezek közül a legolcsóbb 1390 forint (tyúkhúsleves gazdagon), míg a legdrágább 2690 forint (halászlé), de kérhetünk zöldséglevest gazdagon 1490 forintért, hortobágyi palacsintát ropogóan 2290 forintért, valamint marhagulyást 2490 forintért.

A főételek választéka talán a leginkább bőséges: ugyanabban az árban van egy supreme csirke grillezett zöldségekkel, egy rántott borda tojásos burgonyasalátával, egy rántott csirkecombfilé krumplipürével, egy Cordon Bleu sültkrumplival és a rántott sajtgolyók jázminrizzsel és házi áfonyalekvárral – ezek ára egységesen 2990 forint. A következő árkategória a grillezett gomolyasajt cukkini spagettivel és tökmaggal 3390 forintért. Ezt követi Lara csirkéje krumplipürével és sajtmártással 3590 forintért, majd a cigánypecsenye Hold és Csillag módra 3590 forintért, a rántott fogas krumplipürével és tartárral 3690 forintért, illetve a grillezett fogas pirított krumplival és friss salátával szintén 3690 forintért. Árban még itt maradva kínál az étterem borjúpörköltet nokedlivel („ahogy a Bátyó szereti”). A bivaly vadas már 3890 forint zsemlegombóccal, a legdrágább tételt pedig a konfitált kacsamell képviseli káposztalekvárral, szőlővel és szarvasgombás jusszal 3990 forintért.

A szezonális zöldségfőzelék zöldségfasírttal, magokkal és olajokkal 2590 forint, a gombakrémes tészta grillezett gombával 2790 forint, a grízes tészta házi eperlekvárral 1990 forint, míg a házi szilvás gombóc 2290 forint diós morzsában.

A desszertek kínálatában négy tétel 1290-1590 forintos áron, közte sült fagylalt és a hely, tehát a Hold és Csillag dobostortájával. Emellett végül ott a Hold és Csillag borkorcsolya 2-4 főre, válogatott házi és helyi alapanyagokkal 1790 forintért.

A rendelés pillanata nem túl nehéz: én rántott sajtgolyókat rendelek, a barátnőm pedig supreme csirkét. A pincér hölgy bájosan elmagyarázza, hogy a sajtgolyók nem olyan „általános” sajtból készülnek, hanem valamilyen speciális, helyi keménysajtból, aminek a nevére és fajtájára sajnos nem emlékszik és a konyhában sem tudja megkérdezni, mert nagyon sok a munka. A supreme csirke kapcsán arról tájékoztat minket, hogy a csirkemellen rajtahagyják a szárnycsontot, így fogyasztáskor könnyen elválik a hús a csonttól. A hölgy azt is elárulja, hogy az alapanyagokat a környékbeli gazdáktól szerzik be. Hozzáteszi, hogy ha esetleg bort rendelünk, akkor érdemes tudni, hogy a borok mögött lévő történet és minőség játszotta a legnagyobb szerepet a kiválasztásuknál.

Rendelünk, aztán várunk több mint egy órát. Persze látjuk, hogy rengeteg a vendég és a néhány pincér alig győzi a kinti-benti keresletet ellátni. Hamarosan felhúzzuk a tavaszi kabátunkat is. Újabb fél óra múlva kérek két plédet, hogy be tudjunk egy kicsit takarózni. A sarkokon ülőket elnézve nekik nagyjából olyan érzésük lehet, mint a viharsarokban.

Az íze mindkét ételnek remek, az állaga kitűnő, ilyen tiszta csirkemellet még egészen biztosan nem láttam. Az adag nem tűnik túl kiadósnak, de a találás gyönyörű, ízléses és profi szakértelemre utal. A rántott sajtgolyók is inkább a gourmet vonalat képviselik, mennyiségre négy darabot jelentenek. A házi áfonyalekvárba talán mentát tehettek.

Lecsippantjuk a bankkártyát, még egy utolsó pillantást vetünk a Badacsonyra, aztán örülünk, amikor beülünk a jó meleg autóba. Hogy visszatérünk-e? Nos, ezt még nem tudtuk eldönteni. Talán.

Értékelésünk (a fentiek alapján adott pontokat, szubjektív szempontokat tartalmaz):

  • Minőség: 10/10
  • Ár/érték arány: 7/10
  • Kiszolgálás, személyzet: 8/10
  • Megközelíthetőség: 10/10
  • A hely hangulata, kialakítása: 9/10 (a mínusz egy pont csak a toalett állapota miatt)

Címlapkép és képek: Jeki Gabriella