Kihagyhatatlan csemege adventkor: házilag is elkészíthetjük a kandírozott narancsot

Dubóczky Krisztina 2022. november 18. 17:07

A hamarosan beköszöntő adventi időszak meghatározó gyümölcse a narancs, ami bár már egész évben kapható nálunk, mégis ilyenkor kapunk igazán kedvet a fogyasztásához. Remek csemegét készíthetünk otthon belőle, és annak ellenére is érdemes vásárolnunk néhány kilót, hogy az utóbbi hónapokban igencsak megemelkedett az ára ennek a citrusfélének is, ahogy a többi gyümölcsnek is. Videón mutatjuk, hogyan készíthetünk belőle kandírozott narancshéjat, ami a teát is kiválóan ízesíti, de süteménybe is remek hozzávaló.

Az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) projekciója szerint az unió narancstermelése 6 százalékkal 6,10 millió tonnára csökkenhet a 2021/2022. gazdasági évben (október–szeptember). Spanyolországban nem változik a termésmennyiség, viszont Olaszországban várhatóan 15 százalékkal kevesebb narancsot takaríthatnak be.

A KSH adatai szerint Magyarország narancsbehozatala (döntően EU-tagállamokból) 21 százalékkal 17,1 ezer tonnára csökkent 2021 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A Németországból érkező narancs importja 23 százalékkal 7,6 ezer tonnára, a görögországi 35 százalékkal 3,64 ezer tonnára csökkent, míg a spanyolországi 11 százalékkal 1,72 ezer tonnára nőtt. Az unión kívüli országokból, Törökországból és Marokkóból összesen 45 tonna narancs érkezett a jelzett időszakban.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a narancs nagykereskedelmi ára 9 százalékkal 470 forint/ kilogrammra csökkent 2021-ben az egy esztendővel korábbihoz viszonyítva. Az év első három hetében 6 százalékkal volt magasabb (520 forint/kilogramm) a narancs ára, mint egy évvel korábban.

Házi kandírozott narancshéj

Borsos ára ellenére is érdemes bevásárolni narancsból, pláne, mivel az adventi időszak egyik elengedhetetlen gyümölcse a narancs. Készíthetünk belőle házi kandírozott narancshéjat is, ami igazi téli csemege, a teát is remekül ízesíti.

A lenti videót követve bárki gond nélkül elkészítheti. Elképesztően finommá teszi a téli fahéjas-gyümölcsös teákat (cukor vagy méz helyett). Süteményeket is szuperül lehet vele ízesíteni, az adventi időszak gyümölcskenyereibe kiváló összetevő.

Hozzávalók:

  • 3db narancs, alaposan megmosott héja
  • 350 gramm cukor
  • víz
  • porcukor

Elkészítése:

  • A narancsokat alaposan megtisztítjuk, héjukat levágjuk, megtisztítjuk a fehér, keserű résztől, majd kockákra vágjuk.
  • Beletesszük egy lábasba, majd ráöntünk annyi vizet, amennyi ellepi.
  • Forrás után még 5 percig főzzük, majd leszűrjük. Ezt az eljárást háromszor megismételjük.
  • Ezután 2 dl vizet öntünk rá, és hozzáadunk 350 gramm cukrot.
  • Alacsony hőfokon főzzük 2 órán át, gyakran megkevergetve, jó sziruposra.
  • Fedő alatt kihűtjük.
  • Végül porcukorba is forgathatjuk, hogy ne ragadjon össze.
  • Tegyük zárt üvegbe, és tároljuk hűtőben. Hónapokig eláll a fincsi csemege.

@arkih.melinda Házi kandírozott narancs receptjét Insta oldalamon találod. Link a profil oldalamon van. #motivation #csoda #kandírozás ♬ Relaxing Japanese-style piano song inviting nostalgia - Akiko Akiyama

Címlapkép: Getty Images