Jobb, mint a popcorn házimozizáshoz: így készítsd el otthon fillérekből ezt az egészséges nasit

Dubóczky Krisztina 2023. február 27. 17:07

A csicseriborsó valóságos csodanövény, rengeteg fehérjét tartalmaz, valamint  jobban emészthető, mint a bab vagy a lencse. Kalóriatartalma bár nem kevés, 100 gramm konzerv tartalmaz 139 kcal-t, de mindenképp egészséges alternatíva a csipszhez és a popcornhoz képest, így ha rágcsálnál valamit az esti tévézéshez, mindenképp készítsd el ezt az egészséges nasit belőle otthonra!

A legutóbbi KSH adat szerint míg hazánkban 665,5 hektáron termeltek babot, addig csicseriborsót csak 157,5 hektáron. A szakemberek szerint a jövőben azonban a rosszabb talajadottságokkal rendelkező, kisebb gazdaságokban várható fellendülése a borsó- és lóbabtermesztés helyett. Előveteményre ugyanis nem igényes, viszont jó előveteménye az őszi kalászosoknak, ezért könnyen vetésforgóba is illeszthető.

Akár saját kertünkben is termeszthetjük

A szakemberek szerint olyan kertben ajánlatos ültetni, ahol nincs öntözési lehetőség. Erőteljes karógyökere másfél méter mélyre hatol a talajban, és kiterjedt gyökérzete a száraz földben is megél. Melegigényesebb a zöldborsónál, ezért március végén, április elején kell a magját elvetni, amikor a talaj hőmérséklete 10 °C fölé emelkedik. A napos helyet kedveli. Árnyékban és sok csapadék esetén keveset terem. Minden talajon megél, de a lúgos-meszes földben érzi jól magát iagzán. A magját 30 cm sortávolságra, 2 cm-re egymástól és 4-5 cm mélyen kell elvetni.

Azért is érdemes fogyasztani, mert rendkívül egészséges

Tartalmaz nagyjából 20%-ban fehérjét, 40%-ban szénhidrátot, B1- és B6-vitamint, valamint folsavat. Karotinban is gazdag, valamint E-vitamin is található benne. Ásványi anyagtartalma is kedvező, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. Emészthetősége kiváló, 76-78%-os. Gyógyászati szempontból is érdekes növény, emésztési zavarok, hurut kezelésére használható. A koleszterinszint szabályozására is alkalmazzák. Rendszeres fogyasztásával csökkenhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása is.

Fokozott fehérjetartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják sportolók, idősek is. Alacsony zsír- és magas rosttartalma miatt fogyókúrázóknak is ajánlott.

Ropogós csicseriborsó nasi

Most pedig mutatunk egy receptet, amit a TikTokon fedeztünk fel, érdemes elkészíteni! A lenti videó lépésről lépésre mutatja a teendőket.

Hozzávalók:

  • 1 konzerv csicseriborsó
  • fűszerek: só, pirospaprika, fokhagymapor, csilipehely (ízlés szerint bármi: pl. őrölt rozmaring, kurkuma, curry)
  • egy evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

  • Lecsepegtetjük a csicseriborsót (a levét eltehetjük későbbre máshoz - kiváló tojásfehérje helyettesítő).
  • Alaposan áttöröljük egy konyharuhával.
  • Egy tálba tesszük, befűszerezzük ízlés szerint.
  • Hozzáadjuk az olívaolajat, összekeverjük.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, és 200 Celsius fokon 30 perc alatt ropogósra sütjük.
@citrompor Csicseriborsó snack ? #citrompor #csicseriborsó #nasi ♬ Ma Baker - Boney M.

Címlapkép: Getty Images