Az ősz slágerfinomsága lehet, ha jól készíted: íme a tökéletes házi kompót receptje

HelloVidék 2023. szeptember 13. 17:01

A nagymamák konyhája sok finomságot rejteget: a befőttek, savanyúságok mellett helyet kapnak olyan egyszerű desszertek is, mint a kompót. Ezt a nagyon egyszerű, mégis egészséges fogást akár fillérekből is összedobhatjuk, ráadásul évszaktól függetlenül bármikor elkészíthetjük.

Lesz elég magyar alma a boltokban?

Az alma hazánkban az egyik leggyakrabban vásárolt élelmiszer. A friss gyümölcsön túl, aszalványként vagy gyümölcslé formájában feldolgozva is kiválóan fogyasztható. Hazánkban egyébként az idén mintegy 20564 hektáron folyik almatermelés. A legfontosabb termesztőkörzetünk továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, ahol összesen 15 136 hektár almaültetvény található. E mellett Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala vármegyékben is jelentős felületen termesztenek almát a gazdálkodók.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB közös becslése szerint az idén összességében mintegy 500-550 ezer tonna közötti almatermés várható. Ebből a mennyiségből 400-430 ezer tonnát tehet ki az ipari alma és 100-120 ezer tonna a friss piacra szánt gyümölcs.

Nem szállt egekbe az ára

Az árak tekintetében most is az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Ár Információs Rendszerének friss adatait vettük alapul. Ennek alapján láthatjuk, hogy mennyiért szerezhetjük be a legkedveltebb almafajtákat:

a vidéki fogyasztói piacokon az alma ára:

  • Gloster: 450 Ft/kg
  • Idared: 240-280 Ft/kg
  • Jonagold: 450 Ft/kg
  • Jonathan: 450 Ft/kg
  • Gala: 480 Ft/kg
  • Nyári: 350-450 Ft/kg

a vidéki nagybani piacokon az alma ára:

  • Gloster: 250 Ft/kg
  • Idared: 380-450 Ft/kg
  • Jonathan: 250 Ft/kg
  • Gala: 300 Ft/kg
  • Nyári: 220-250 Ft/kg

El se tudod képzelni, milyen régóta készítik már a kompótot

Sokan készítik el a vasárnapi ebéd mellé, főleg az őszi-téli hónapokban. A kompót készülhet mindenféle gyümölcsből, például almából (leggyakoribb), körtéből, birsből, barackból (őszi, kajszi), szilvából, meggyből, cseresznyéből, eperből, málnából, szederből, ananászból, fügéből és rebarbarából is. Cukorral vagy más édesítőszerekkel édesíthetjük, egy csipet sóval ízesíthetjük, fahéjjal, szegfűszeggel vagy vaníliával fűszerezhetjük.

Mutatjuk, a legegyszerűbb kompótreceptet

Hozzávalók:

  • 1,5 kg alma
  • 1 db citrom
  • 8 evőkanál cukor
  • 1 db vanília (rúd)
  • 6 db szegfűszeg
  • 3 db fahéjrúd

Elkészítés:

A gyümölcsöket meghámozzuk, kimagozzuk és mérettől függően negyedekbe, vagy hat részre vágjuk. Egy citromos vízzel teli, nagy tálba rakjuk a gyümölcs darabokat, amíg a többit előkészítjük, hogy ne barnuljanak meg. Lábasba tesszük az gyümölcsöket, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a cukrot (a gyümölcs édességétől/savanyúságától függően), a citrom vékonyan levágott héját, a kifacsart levét és a fűszereket (szegfűszeg, fahéj, félbevágott vaníliarúd). Addig főzzük, míg a gyümölcs majdnem puha nem lesz. Nem kell megvárni, míg teljesen megpuhul, mert a tűzről lehúzva úgyis még tovább puhul, mialatt saját levében kihűl. A kompótot a tálalásig hűtőbe tesszük.

Tárolás során arra érdemes figyelni, hogy legelőször is, hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután légmentesen lezárt edényben tárolhatjuk a hűtőszekrényben legfeljebb 10 napig.

Címlapkép: Getty Images