Dédanyáink kedvenc karácsonyi sütije: itt a titok, mitől lesz omlós a gesztenyés kifli

Pais-Horváth Szilvia 2023. december 14. 15:05

Hogyan álljunk neki a karácsonyi gesztenyés kiflinek, hogy olyan porhanyós legyen, mint anno a nagyié volt? Egy 60-70 éve írt receptes könyvben nyomára akadtunk az eredeti receptnek!

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy várhatóan idén karácsonykor is a mézeskalács és a bejgli lesz a magyar családok alasztalán a legnépszerűbb sütemény. A dobogóra azért minden biztosan felfér majd a kókuszgolyó és a mézes krémes is, de a zserbó sem maradhat el. De ahány ház, annyi szokás… Felénk, Zalában például nincs karácsony gesztenyés sütik nélkül, mert lehetett bármilyen év, gyermekkoromban azért szelídgesztenye mindig termett, amiből lehetett passzírozni egy kis pürét. Manapság nagyon más a helyzet, de erről kicsit később… De hogyan álljunk neki a karácsonyi gesztenyés kiflinek, hogy olyan porhanyós legyen, mint anno a nagyié volt?

Egy biztos, nincs karácsonyi kifli gesztenye nélkül, abból pedig nem sok termett az idén

Így az adventi időszakban egyre jobban előtérbe kerülnek a téli desszertek, amelyek kiváló alapanyaga a különleges ízélményt nyújtó szelídgesztenye. Sőt, az édességek mellett a húsos fogásokat is feldobja ez a tápláló gyümölcs. Rossz hír viszont, hogy alig-alig termett az idén – legalábbis ez derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB körképéből, amit az Agrárszektor szemlézett a minap.

Hazánkban mintegy 281 hektáron termesztenek szelídgesztenyét

Termesztéséhez speciális ökológiai követelményeknek kell megfelelni, mivel csapadékosabb időjárást, magasabb páratartalmat és savanyú talajt igényel. Emiatt csak az ország néhány tája alkalmas termesztésre, így a dél-dunántúli, a nyugat-dunántúli és a Börzsöny-hegységi termesztőtájakon elterjedt növény. A legnagyobb területen Vas és Somogy megyében (75-72 hektáron), valamint Zalában (60 hektáron) foglalkoznak a termesztésével. Mivel hazánkban nagyüzemi termesztéstechnológiája nincs kidolgozva, valamint ökológiai igényeit tekintve nem egyszerű megfelelő termőterületet találni számára, így a legtöbb gesztenyefa továbbra is szórványban található. Emiatt az országos éves termésmennyiség is jellemzően 150-300 tonna között alakul. Exportunk elhanyagolható, azonban jelentős a feldolgozóipari igény, így behozatalra szorulunk gesztenyéből. Az import évente 2000-2500 tonna között mozog, jellemzően Olaszországból.

Az idei esztendő sajnos nem kedvezett a szelídgesztenyének, hazánkban és Európa főbb termővidékein is alacsony hozamok jellemezték a szezont, főként Spanyolországban és Olaszországban, illetve Franciaország egyes termőkörzeteiben jelentkeztek problémák. Ennek oka, a virágzáskori esős idő, valamint az ezt követő szárazság sem tett jót a fáknak, azok eldobálták a termésük egy részét. Az őszi meleg időjárás sem volt ideális a termésnek és kitolta az érési időt, ami ráadásul még a károsítóknak is kedvezett.

Ugyanakkor míg a hazai feldolgozók dolgát az elmúlt évben a magas energiaköltségek nehezítették meg – a gesztenyefeldolgozásnak jelentős az energiaigénye –, idén a szűkös európai termés okoz gondot. A legnagyobb hazai gesztenyefeldolgozó adatai szerint míg egy átlagos évben 1200-1500 tonna gesztenyét dolgoznak fel, az idén alig 500-600 tonna gesztenye került az üzembe.

Meglátszik az árakon is a gesztenyeínség

Az utóbbi 5-8 évben a gesztenye, mint alapanyag ára majd négyszeresére nőtt. Jórészt abból adódóan, hogy nincs kínálat – nyilatkozta korábban a HelloVidéknek Egyed Károly, aki az országban egyedüliként, 40-50 hektáron foglalkozik szelídgesztenyefákkal. A Nagybani piacon kilóját december elején szinte tavalyi áron, 1500-1700 forintért lehet kapni.

A püré ára viszont az elmúlt két évben megkétszereződött, a boltokban (250 grammos kiszerelésben) 2021. őszén 300-500 Ft-ért kínálták, idén télen már csak akciósan álmodozhatunk 600 forint alatt sütibe való gesztenyemasszáról.

Egy kis összehasonlítás az online webáruházak kínálatából:

  • Lidl Culinea Gesztenyepüré, vanília-és rumaromával, gyorsfagyasztott 250 g: Ár 549 FT (Akciósan)
  • Táti Gesztenyepüré gyorsfagyasztott, 250 g (Penny): Ár 599 FT (Akciósan)
  • S-Budget gyorsfagyasztott gesztenyés desszert alap 250 g: Ár 749 FT.
  • Auchan Kedvenc gesztenyepüré 250 g: Ár 799 Ft.

Végezetül íme, a nagyi isteni gesztenyés kiflije

Nagyanyáink szerint az egyik legfontosabb titka a gesztenyés kiflinek az, hogyha igazán omlósat szeretnénk sütni, akkor vajjal dolgozunk, és a tésztát legalább fél órát hagyjuk állni! No, és akkor lássuk is az eredeti receptet, amit göcseji nagyanyám közel 60-70 éves receptes könyvéből másoltam ki. Így készül hát a göcseji karácsonyi gesztenyés kifli!

Hozzávalók:

  • 50 dkg vaj
  • 200 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 250 g főtt gesztenyepüré
  • kiskanálnyi rum

25 deka liszt közt elmorzsolunk 25 deka vajjal vagy margarinnal, majd 2 tojás sárgájával, egy deci tejföllel és egy csepp sóval összegyúrjuk. Négy részre osztjuk, 4 kis cipót formálunk a tésztából. 5 deka margarint vagy vajat felolvasztunk és a tésztát megkenjük vele. Felcsavarjuk, majd és kicsit pihentetjük, legalább egy fél órát állni hagyjuk. Keverjük ki a tölteléket. Ha igazán ízletesre szeretnénk a gesztenyemasszát, pici rummal ízesítsük. Utána egy pohár segítségével a tésztából köröket szaggatunk ki, majd az egyik szélére rátesszük a gesztenye tölteléket, szépen feltekerjük és kifli formára hajlítjuk. Mehet a tepsire, majd előmelegített sütőben 160-165 fokon kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Kivesszük, majd miután egy kicsit kihűlt, porcukrot szórhatunk rá.

Címlapkép: Getty Images