Rémisztő a klímaváltozás: el fog tűnni a burgonya a magyar földből

HelloVidék 2018. december 18. 09:00
Az évszázad közepén valószínűleg már nem terem meg a burgonya Magyarországon. Mindössze egy évtizedünk maradt arra, hogy a Föld klímájának védelme érdekében hathatós intézkedések történjenek - mondta Ürge-Vorsatz Diana, a CEU professzora, a kormányközi klímavédelmi testület egyik alelnöke a katowicei klímacsúcs eredményeiről az InfoRádióban, írja az Infostart.

Történelmi lépést tettek az államok a katowicei ENSZ-klímacsúcson az elmúlt héten - nyilatkozta Ürge-Vorsatz Diana klímakutató, a kormányközi klímavédelmi testület egyik alelnöke.

sikerült megállapodniuk a párizsi egyezménnyel kapcsolatos szabálykönyvben. Most már nemcsak a cél van meg, illetve az, hogy hová kell eljutnunk, hanem az is, amin keresztül

- nyilatkozta a szakértő.

A szakember szerint viszont a nagy világpolitikai cél, vagyis a Föld legfeljebb 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedésének engedése nincsen arányban azzal, amit az országok egyenként vállaltak, ami azt jelenti, hogy a párizsi célok sem elegendőek a 2 fok tartásához. Ugyanakkor amiben most megállapodtak: a kibocsátások mérésében, az adatok jelentési rendjében és ellenőrzésében nagyon nagy eredmény, és előrelépés, hogy sikerült ilyen szigorral eljárni a részletekben.

rettenetesen sok múlik a következő pár éven. Nagyjából egy évtizedünk van arra, hogy nagyon jelentős változások történjenek, 2030-ra majdnem a felére kell csökkennie a kibocsátásnak ahhoz, hogy viszonylag élhetőbb bolygón lakjunk, akár már néhány évtized múlva is.

- mondta Ürge-Vorsatz Diana.

Szerinte akár az ő idős kori életét is megrövidítheti 5-10 évvel egy-egy keményebb hőhullám, ami várható. Ma Magyarországon a Lyme-kór előfordulása háromszor gyakoribb, mint egy-két évtizede, és az évszázad közepére már a burgonya sem fog megteremni nálunk.