Senki sem érti: alig lehetett megérezni az áfacsökkentést

Világgazdaság 2019. március 1. 08:30
Míg a sertés- és a baromfihús esetében csaknem teljes mértékben megjelent a fogyasztói árakban az áfacsökkentés, addig a friss tejnél és a tojásnál csak részlegesen, az éttermi árakban pedig drágulással párosult az adókedvezmény - írja a Világgazdaság.

A lap szerint az elmúlt években több termékkör esetében csökkent az áfakulcs, ahol a szakmai, társadalompolitikai vagy szociális okok indokolták, azonban általános csökkentés nem várható a piacon. A Pénzügyminisztérium azt közölte a Világgazdasággal, hogy "további célzott áfacsökkentést nem tervez a kormány, de jelenleg is zajlik a korábbi kedvezményes területek tapasztalatainak vizsgálata."

Az UHT és ESL tejek előtt tavaly a friss tej, valamint a hal adója csökkent 5 százalékra. 2017-ben a tojás és a baromfihús, 2016-ban pedig a sertéshús áfáját csökkentették le 27-ről 5 százalékra. A tárca Pénzügyi Szemlében megjelent tanulmánya szerint egyes termékeknél az árhatás csak részletes volt, míg másoknál teljes hatást ért el az áfacsökkentés. A sertéshús ára például az áfacsökkentést követő fél éven belül meredek emelkedésnek indult a nemzetközi áremelkedések miatt.

Mivel az alapélelmiszerek mindig bekerülnek a bevásárlókosárba, az árváltozás nem érintette annyira a fogyasztott mennyiséget, tehát a költségvetésből kieső áfát nem arra költötték, hogy az olcsóbbá váló termékekből többet fogyasszanak, ezért az áfacsökkentések csak 0,9 százalékkal növelték a vásárolt élelmiszerek mennyiségét. Ezzel szemben a vendéglátásban erős áremelkedést hozott az áfacsökkentés.